Bookshop Wallpaper
Western

69% от журналистите жертва на заплахи, клевети и унижения

Всеки трети човек в медиите е бил нападан физически заради работата си, сочи проучване на Съвета на Европа

Изследването „Журналисти под натиск: Неоправдана намеса, страх и автоцензура в Европа“ цели да допринесе с конкретни статистически данни към дебата за заплахите срещу медийната свобода, които бележат значителен ръст на Стария континент в последните години.

E-mail

69% от журналистите са изпитвали психологическо насилие, включително заплахи, оклеветяване и унижение. Това е най-масовото предизвикателство пред хората от медиите, сочи проучване, публикувано днес от Съвета на Европа.

Изследването е основано на допитване до 940 журналисти от 47-те членки на Съвета и Беларус, като показва, че репортерите често са изложени на неоправдана намеса в работата им, включително сплашване и физическо насилие. В резултат, много от тях се страхуват, а това в много случаи води до автоцензура.

Почти една трета от журналистите, участвали в проучването (проведено между април и юли 2016) са били жертва физическо нападение през последните три години.

Най-масовото предизвикателство пред журналистите е психологическото насилие (69%) – със заплахи, оклеветяване и унижение. На второ място е кибертормозът. За такъв е съобщено от 53%, като в повечето случаи се касае до обвинения към журналиста, че е пристрастен, атаки ad hominem, публично очерняне и клеветнически кампании.

Точно 50% от запитаните посочват, че са били жертва на заинтересовани групи, а 46% посочват, че са били заплашвани със сила. 43 на сто твърдят, че са били притискани от политически сили, 39 – че са били подслушвани или следени, а 35% са ставали жертва на полицейско вмешателство.

Изследването „Журналисти под натиск: Неоправдана намеса, страх и автоцензура в Европа“ цели да допринесе с конкретни статистически данни към дебата за заплахите срещу медийната свобода, които бележат значителен ръст на Стария континент в последните години. Проучването е проведено чрез анонимен онлайн въпросник на пет езика сред журналисти, потърсени основно от представители на петте водещи организации, свързани с медии и свобода на словото.


ДС