Bookshop Wallpaper

„Албертина“ събира Рафаело и Брьогел Стария

Виенският музей предлага изложби на двамата художници по едно и също време

„Мадоната с младенеца и малкия Йоан Кръстител“ и „Видението на Езекил“ на Рафаело

Четено: 786 пъти E-mail

Рядко удоволствие за ценителите на високото изкуство предлага тази есен музеят „Албертина“ във Виена. От септември там ще бъдат подредени две независими една от друга изложби – едната на Рафаело, другата на Питер Брьогел Стария.

Експозицията на Рафаело, един от най-значимите художници в историята на ренесансовото изкуство – редом до Леонардо и Микеланджело – ще бъде и първата му самостоятелна в Австрия въобще. В нея ще бъдат включени около 130 рисунки и 17 картини, които отразяват всички важни проекти на твореца: от ранния му умбрийски период (до 1504 г.), през годините във Флоренция, до времето му в Рим.

Изложбата включва както работи от колекцията на „Албертина“, така и заети от прочути колекции и музеи от целия свят – за да предложи детайлен поглед върху цялостното творчество на майстора.

Наречена просто „Рафаело“, експозицията ще може да се види от 29 септември до 7 януари догодина.

„Художникът и купувачът“, Питер Брьогел Стария (1565)

Малко по-рано, на 8 септември, в „Албертина“ откриват и „Брьогел. Да нарисуваш света“, която ще остане до 3 декември.

Селекцията е от 100 работи на Питер Брьогел Стария и представя пълния спектър на творчеството му, като също така „хвърля светлина върху артистичния му произход чрез съпоставка на негови шедьоври с такива на предшествениците му, като Бош и Дюрер“, пишат от „Албертина“.

Двайсетина от най-хубавите рисунки на Брьогел са от колекцията на музея, останалите работи са заети от международни колекции. В селекция най-сетне, за първи път от десетилетия, се събират две от последните творби на художника – „Пролет“ и „Лято“. За първи път ще бъдат изложени и няколко от неговите произведения, след като изключително продължителна и сложна реставрация.


ДС