България – отвъд Топ 100 на най-щастливите страни в света

Най-нещастни сме от целия Европейски съюз, сочи годишен доклад на ООН

Българите са най-щастливи в Европейския съюз отзад напред. Снимка: Емил Георгиев - България – отвъд Топ 100 на най-щастливите страни в света

Българите са най-щастливи в Европейския съюз отзад напред. Снимка: Емил Георгиев

България е най-нещастната страна в Европейския съюз. Страната ни попада на 105-о място в класация на ООН, които публикуват ежегодния си Световен доклад на щастието. Пред нас в списъка са държави като разкъсваните от граждански междуособици Либия (68), Сомалия (93) и Египет (104), всички от съседите ни (Румъния – 57, Турция – 69, Сърбия – 73, Гърция – 87, Македония – 92) и дори Палестинските територии (103).

Най-щастливи, традиционно, са в Скандинавието – водач в тазгодишната класация е Норвегия. В петицата са още съседите им от Дания, Исландия, Швейцария и Финландия. На последното, 155-о място в класацията, е Централната африканска република.

Очаквано, Западна Европа и Северна Америка доминират горната част на таблицата (САЩ например са 14-и). Страните в Субсахарна Африка и онези, засегнати от конфликти, пък са с ниски резултати. Сирия е 152-а, а Йемен и Южен Судан – 146-и и 147-и.

Всяка година докладът на ООН излиза на Международния ден на щастието, 20 март. Той се основава основно на прост и субективен въпрос към над 1000 души всяка година, в повече от 150 държави.

Америка за България

„Представете си стълбица от 0 до 10 – гласи условието. – Най-високото стъпало отразява най-добрия възможен живот за Вас, а най-ниското – най-лошия. На кое стъпало чувствате, че Вие лично стоите в момента.“

Усредненият резултат от всички отговорили формира крайната оценка – Норвегия е със 7,4, а ЦАР – с 2,69. България има 4,71 пункта.

В доклада обаче са включени и още множество статистики, с които се прави анализ защо дадена страна е по-щастлива от друга. Гледат се фактори като икономическо влияние (измерено чрез БВП на глава от населението), социално подпомагане, продължителност на живота, свобода на избора, нива на корупцията.

Best of Swing
Bookshop 728×90