Лист wallpaper
Концертгебау

Без победител на конкурса за нова българска пиеса

За първи път Театър „София“ организира творческо ателие за драматурзи

За първи път ще се организира творческо ателие по драматургично писане за част от участниците в конкурса. Снимка: Площад Славейков

E-mail

Четвъртото издание на конкурса за нова българска пиеса на Театър „София“ не излъчи победител. Журито единодушно е решило да не присъди голяма награда на никой от 68-те автори, предложили своя творба. Режисьорът Стайко Мурджев коментира, че всъщност се радва от този резултат – тъй като е безкомпромисен, честен и без аванси за никого.

Така за първи път, откак се провежда конкурсът, няма да има участник, чиято пиеса ще бъде поставена. Три текста обаче остават на вниманието на театъра – „Ти си единайсетият“ на Иван Кулеков, „Между етажите“ на Михаил Казаков и „Мотовете“ на Радостина Николова. Авторите ще получат покана пиесите им да бъдат издадени в книга и разпространени безплатно в театралната мрежа в страната.

Има и нововъведение в конкурса – за първи път ще се организира творческо ателие по драматургично писане. То ще се проведе през юни тази година и в него безплатно ще могат да участват няколко от авторите, изпратили пиеси – Ани Андреева, Галя Константинова, Десислава Миланова, Ирина Димитрова, Филип Валски и Яница Христова. Техни ментори ще са известни български драматурзи, режисьори и актьори от трупата на Театър „София“.

Всъщност ателието ще бъде финансирано чрез премията, планирана първоначално за победителя в конкурса – 4000 лева. Председателят на театъра Ириней Константинов обясни, че за него и останалите театрали в журито е важно в текстовете да бъде открито онова малко нещо, което в момента не им достига.

Оказва се, че сред изпратените пиеси има немалко, поне 20-ина, написани с добър език, богата култура и интересни, съвременни теми – проблемът е обаче, че техните автори не могат да се изразяват драматургично. Театроведът Николай Йорданов даде и пример с една от работите, която била много впечатляваща, но… едва 14 страници.


Bookshop 728×90