Пролетен панаир на книгата
Площад е в ремонт

Боб Дилън с турне, освободен от тежестта на Нобела

Музикантът обяви 21 концерта за месец в САЩ през есента

Миналия октомври Боб Дилън бе обявен за лауреата на Нобеловата награда за литература за 2016-а. Снимка: ЕПА/БГНЕС

E-mail

Боб Дилън няма да е актуалният нобелов лауреат за литература няколко дни, след като тръгне на едномесечно американско турне от 21 концерта. На 5 октомври (ако няма отлагане, което не би било прецедент) се очаква Шведската академия да обяви новия носител на наградата (който този път едва ли ще е музикант), а на 13 октомври Дилън, на когото бе присъдена през 2016-а, започва обиколката си от Вали Сентър, Калифорния. Финалът на турнето ще е на 16 ноември в Бостън.

През юли Дилън приключи поредния етап от своето „Никога несвършващо турне“. Четири месеца по-рано той пусна 38-ия си албум, Triplicate, тройна колекция с кавъри на класически американски песни – наскоро списание „Ролинг стоун“ го постави сред 50-те най-добри албума на 2017 г. досега.

Миналия октомври Боб Дилън бе обявен за лауреата на Нобеловата награда за литература за 2016-а. Музикантът отказа да присъства на церемонията по връчването на отличията през декември (и дълго мълча за приза).

В крайна сметка в последния момент той изпрати запис на нобеловата си лекция – което пък доведе до критики, че е плагиатствал части от нея от разработка за „Моби Дик“, публикувана в сайта „Спарк ноутс“.

Вижте още: БОБ ДИЛЪН СКЛОНИ ДА СИ ПОЛУЧИ НОБЕЛА (ИМА КОНЦЕРТИ В ШВЕЦИЯ)


ДС