Лист wallpaper
Концертгебау

Божидар Димитров, или Как присъда за клевета се превръща в хвалба

Гордея се, че съм ченге, а защо Лютви Местан не е като мен?

Тази седмица изтича срокът за подаване на документи за участие в конкурса за поста директор на Националния исторически музей.

E-mail

Каменният трон на Божидар Димитров като шеф на Националния исторически музей може да се клати, но рекламната кампания на „професора“ продължава – все така атрактивна и развлекателна за страничния наблюдател. Поводът за поредната сензационна бомба от Димитров до медиите – осъден е за клевета от Лютви Местан заради това, че в средата на миналата година го е нарекъл „турски шпионин“.

От волеизлиянието на директора на НИМ научаваме за гордостта му, че е бил ченге, за ироничното му съжаление, че е докарал „психически травми“ на Местан, за радостта му, че присъдата е за 681 лева, които ще бъдат, все пак, дарени за Голямата базилика в Плиска, и… оспорване на годината на създаването на българската държава. 632-а е, мили деца, а не 681-а (Димитров 2017).

На финала на обръщението си историкът благодари на Местан и за друго негово дарение за Базиликата – от 1000 лева. Той се обръща и към ръководителя на „друга „патриотична“ партия г-н Ахмед Доган“ с укорителна подкана да направи същото.

Не сме егоисти, затова ви предлагаме пълния текст на „извънредното“ съобщение, изпратено ни от директора на НИМ.

Лютви Местан осъди Божидар Димитров на 681 лева

Софийският районен съд осъди Божидар Димитров на 681 лева за обида по предявен иск от Лютви Местан. Основанието е, че в предаването „Здравей България” на Нова телевизия, излъчено на 12.07.2016 г., „го нарекъл „турски шпионин”.  В решението се цитира свидетел, според когото г-н Местан „се бил променил психически, затворил се в себе си. Бил подтиснат и притеснен. И към момента състоянието му не се подобрило, постоянно говорел за това интервю. Не комуникира с хората, а прехвърля срещи на колеги.”

„Аз съм искрено учуден от това, че г-н Местан, който иначе много уважавам, заради прекрасния български език, на когото биха завидели много политици, се е обидил много от това интервю и е претърпял психически травми, – коментира от своя страна Божидар Димитров. – Като чета изявлението на свидетелите, цитирани по-горе, има чувството, че съм го докарал до самоубийство. Аз смятах, че тъй като съм бил български шпионин и се гордея с това, даже съм издал книгата „За кожата на едно ченге”, смятам, че всеки българин трябва да се гордее с това. Тъй като г-н Местан е етнически турчин и би трябвало да се гордее, а не да се срамува,  че служи на „Анаватан” – родината-майка, в превод от турски език. Извинявам се все пак за наистина неочакваните от мен нанесени тежки психически и морални травми. Кратко утешение за мен е, че г-н Местан предварително бе съобщил, че  сумата ще я дари за Голямата базилика в Плиска. Тъй като размерът на сумата съзнателно е търсен – 681 лв. – годината на създаването на българската държава, няма да я оспорвам, тъй като по последни сведения българската държава е основана през 632 г. от хан Кубрат. Хан Аспарух само е разширил България с византийската област Мизия и е прехвърлил тук столицата през 681 година.

Използвам случая да благодаря още веднъж на г-н Местан за дарението, което е направил за реставрацията на Голямата базилика в Плиска в размер на 1000 лв. Ще напомня, че ръководителят на друга „патриотична” партия г-н Ахмед Доган, все още не е направил дарение за Голямата базилика в Плиска.”

Проф. Божидар Димитров – директор


Вижте още: КОЙ ЩЕ ОСЪДИ БОЖИДАР ДИМИТРОВ?


Набуко