Bookshop Wallpaper
Концертгебау

Духът на поета, духът на Стефан Цанев в Народния

Театърът чества юбилей на драматурга със спектакли по две негови пиеси

Стефан Цанев ще получи наградата „Златен век“ – най-високото отличие на Министерството на културата. Снимка: Емил Георгиев

E-mail

С представления по пиеси на Стефан Цанев в два поредни дни през този месец ще бъде отбелязан юбилеят на поета и драматурга. Цанев навърши 80 години през август миналата година, но сега почитателите му ще могат освен да гледат спектаклите по негови текстове, и да се срещнат лично с него.

На 10 и 11 януари в Народния театър се играят „Процесът против богомилите“ и „Духът на поета“ – второто представление за стотен път. И в двата дни преди спектаклите, от 18,15 часа, авторът на пиесите ще раздава автографи на свои книги, а след края на „Процесът…“ ще получи и наградата „Златен век“ – най-високото отличие на Министерството на културата.

„Процесът против богомилите” е най-съдбовната моя творба – казва Цанев. – Тя предопредели живота ми. Пишейки за еретиците, аз станах еретик. Еретик във всякаквия смисъл на тази дума. И смирено понасям произтичащите от това последици.“

В спектакъла, режисиран от Маргарита Младенова, участват Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Йосиф Шамли и др.

„Духът на поета”, отново постановка на Маргарита Младенова, ще отбележи на 11 януари стотното си представление. В образите на Стефан Стамболов и Захарий Стоянов влизат Христо Мутафчиев и Валентин Танев, участва още и Павлин Петрунов.

„Тези чествания са нашият начин Народният театър и всички ние да се поклоним пред таланта на Стефан Цанев и да благодарим за това, че имаме шанса да бъдем негови съвременници”, отбелязва по повод събитията директорът на Народния театър Мариус Донкин.


ДС