Bookshop Wallpaper
Площад е в ремонт

Ердоган иска дефиницията за терорист да включва и журналист

Отговорност не само за онзи, който дърпа спусъка – също и за онези, които правят това възможно, заяви турският президент

Реджеп Ердоган заговори за разширяване на дефиницията за терорист след атентата в Анкара в неделя.

E-mail

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че дефиницията за терорист трябва да се промени така, че да включва и техните „поддръжници“ – като депутати, граждански активисти и журналисти, предава британският „Индипендънт“.

Изказването дойде, след като трима университетски преподаватели бяха арестувани по обвинения за терористична пропаганда. Това стана след публичен прочит на декларация с възобновяване на призива да се прекратят операциите по сигурността в югоизточна Турция – район, населен предимно от кюрди.

Ердоган заяви, че преподавателите ще си платят за „предателството“.

Британски гражданин също бе задържан във вторник, след като у него бяха намерени памфлети, отпечатани от Народна демократична партия, свързвана с кюрдското малцинство.

„Не само човекът, който дърпа спусъка, но и онези, които правят това възможно, трябва да бъдат дефинирани като терористи, независимо от попрището им“, заяви Ердоган в понеделник, като добави, че това може да е журналист, депутат или граждански активист.

Изказванията му дойдоха ден след самоубийствения атентат в столицата Анкара, при който загинаха най-малко 34-ма души и бяха ранени 125. Кола бомба се взриви близо до площад в центъра на града.

Насилието между правителството и Кюрдската работническа партия – обвинена от властите за атентата в Анкара – достига най-тежкото си ниво от двайсет години, след като боевете бяха подновени през юли. Стотици цивилни, военнослужещи и органи на реда са били убити от лятото насам.

Президентът Ердоган постави под заплаха бъдещето на Върховния съд в Турция, след като магистратите постановиха, че задържането на двама журналисти в предварителния арест е нарушение на техните права за свобода на изразяването.

Журналистите бяха арестувани по обвинение, че са разкрили държавни тайни и са направили опит за преврат срещу правителството. По непотвърдени данни те са срещнали прокурорски заплахи, че ги очакват множество доживотни присъди. Процесът срещу тях започва по-късно през март.


Aqua Reotier