Bookshop Wallpaper
Концертгебау

Фестивал от светлина (снимки)

2 милиона посетители се очакват на „Набана но сато“ – японската LED-гордост

Провеждан ежегодно в Нагашима, близо до Нагоя, фестивалът вкарва в употреба повече от 8 милиона LED-светлини. Снимки: Нагашима

E-mail

Когато става дума за екстравагантни светлинни събития, малцина биха оспорили мястото на Япония като световен лидер. Всяка зима градове из цялата страна засияват с впечатляващи фестивали, включващи милиони цветни крушки, разказва Си Ен Ен. Най-хубавото е, че тези фестивали продължават дълго след края на празниците, а някои остават отворени до пролетта. А един от най-големите и забележителните сред тях е Набана но сато.

Провеждан ежегодно в Нагашима, близо до Нагоя, за него заработват повече от 8 милиона LED-светлини. Ясуо Отани, говорител на фестивала, обяснява пред американската телевизия, че за да се подготви всичко, са нужни четири месеца работа и хиляди служители, които първо градят основите, а после и структурата, която държи електрическите крушки.

Тазгодишната тема е „красотата на майката природа“, а основната площ е по-голяма отвсякога. Дължината е 30 метра, а ширината 155, което означава, че зоната се простира на 26400 квадратни метра.

Тазгодишната тема е „красотата на майката природа“, а основната площ е по-голяма отвсякога.

Включени са пет гледки от пет различни държави по света. Посетителите могат да погледнат към Долината на паметниците в САЩ, Антарктика, Плитвишките езера в Хърватия, към пейзажи от танада – японски оризови тераси…

Тази година фестивалът продължава до 7 май. Както и в миналогодишното издание, и сега има зашеметяващ 100-метров светлинен тунел. Този път той прелива в зелено, червено и оранжево, за да имитира есенния листопад.

Очакванията са събитието да привлече около 2 милиона посетители през 2017-а. Въпреки че повечето от тях са японци, броят на чужденците продължава да расте всяка година. А за тях в района има и други развлечения – Нагашима е дом на един от най-големите увеселителни паркове в Япония, там може да се види и огромен площад, засаден с цветя.


Набуко