Германски пилоти отказват полети с бежанци

Цели екипажи не желаят да съдействат за връщането на мигранти в Афганистан

Между януари и септември тази година са били анулирани 222 полета, като най-много - 140 - е трябвало да излетят от летище Франкфурт. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Германски пилоти отказват полети с бежанци

Между януари и септември тази година са били анулирани 222 полета, като най-много - 140 - е трябвало да излетят от летище Франкфурт. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германски пилоти отказват да изпълняват полети, с които се депортират лица, неполучили право на убежище. Членове на екипажите заявиха, че няма да се включат в изпращането на хора обратно в Афганистан, където насилието продължава да се разраства след години на война и окупация от западните сили, съобщава „Индипендънт“.

Между януари и септември тази година са били анулирани 222 полета, гласят данни на германското правителство – като най-много – 140 – е трябвало да излетят от летище Франкфурт. Германските медии съобщиха, че 85 от отказаните полети са на „Луфтханза“ и нейното дъщерно дружество „Юроуингс“.

Германия е популярна дестинация за хора, пристигащи от чужбина. Канцлерът Ангела Меркел позволи приемането на мигранти в разгара на неотдавнашната криза и през 2015 г. около 1,5 милиона души влязоха в Германия, от които една трета пристигнаха от други държави на ЕС.

Според „Велт“, цитиран от „Ю Ес Тудей“, федералната служба за миграция и бежанци в Германия е решила в края на тази година повече от 388 000 случая на търсещи убежище.

Палячи

Най-малко един подобен отказ за връщане на бежанци е известен в Обединеното кралство. Той е от тази година, когато пилот на „Бритиш Еруейс“ отказва да излети, докато Самим Бигзад – афганистанец, заплашен в родината си с убийство от талибаните, е бил на борда. Пилотът обяви, че отказва полета:

„Животът на човек на борда е изложен на опасност. Няма да летя“.

Bookshop 300×250 3
ДС