Гимнастичката на Чапа създадена за Самаранч и Батето

Оригиналът е с обръч и се намира в музея на МОК в Лозана (снимки)

Вперили погледи в произведението на Чапа: Раймон Гафнер, член на МОК, Иван Славков – президент на БОК, Георги Чапкънов, Хуан Антонио Самаранч, Георги Йорданов и Николай Георгиев – организационен секретар на БОК. Снимка: Comité International Olympique/Maeder, Jean-Paul, 1985 - Гимнастичката на Чапа създадена за Самаранч и Батето

Вперили погледи в произведението на Чапа: Раймон Гафнер, член на МОК, Иван Славков – президент на БОК, Георги Чапкънов, Хуан Антонио Самаранч, Георги Йорданов и Николай Георгиев – организационен секретар на БОК. Снимка: Comité International Olympique/Maeder, Jean-Paul, 1985

Изящната „Балерина”, която се къпеше във фонтана пред Народния театър преди да бъде съборена преди няколко дни, е създадена от Георги Чапкънов в чест на Международния олимпийски комитет. Оригиналът е подарен от Иван Славков – Батето от името на България по случай откриването на Музея на МОК в Лозана.

„Вече съм забравил точната година. Нали имаше идея България да стане зимна олимпийска държава и алармата беше голяма. Дойде Батето при мен и каза: „Чапе, трябва да подарим нещо на комитета. И аз направих „Гимнастичката”. В Лозана тя е с обръч. А у нас във фонтана не вървеше да е с уред и стана „Балерината”, разказа Чапа за „Площад Славейков“.

По времето, когато вае фигурата от бронз, светът е в захлас от Златните момичета на България. Няма точен прототип, но е свързана с ерата на Златните момичета и Нешка Робева в художествената гимнастика.

„Дарението стана в най-големия хотел в Лозана, където по онова време се помещаваше централата на МОК и това беше първото произведение, което получи новата сграда. Няма туй-онуй, всичко мина страхотно. Шеф беше Антонио Самаранч, изключително близък на Славков. Много харесаха статуята, но България не стана домакин на Олимпиада”, спомня си Чапкънов.

Америка за България

Авторът на пластиката Георги Чапкънов и Хуан Антонио Самаранч край скулптурата „Гимнастичка”

Церемонията е на 1 декември 1985 г., а сред официалните лица освен Батето и автора на статуята, е и Георги Йорданов – зам.-председател на Министерския съвет, виждаме на снимките в архива на Международния олимпийски комитет. Музеят на МОК ги предостави специално на „Площад Славейков“ и те се публикуват за първи път в България.

Според запознати с олимпийското движение, статуята, която е сред най-популярните произведения на ваятеля, трябвало да „лобира” пред членовете на комитета за представянето на българската кандидатура за домакин на зимната Олимпиада през 1992-а. В крайна сметка обаче печели Албервил – китно градче във френските Алпи. Те представили кандидатурата си в комплект с пластиката „Атлет”.

От Музея в Лозана уточниха пред „Площад Славейков“, че статуята на Чапа с височина 210 см и широчина 125 см се пази в колекцията и е „добре съхранявана”. В основата на постамента й има надпис „Au Comité Olympique du Comité Bulgare pour la gloire de l’olympisme dans un monde de paix” (На Международния олимпийски комитет от Българския олимпийски комитет, за славата на олимпизма в един мирен свят).

Президентът на МОК Хуан Антонио Самаранч (вдясно) заедно с шефа на БОК Иван Славков и скулптора Георги Чапкънов пред статуята „Гимнастичка”. Произведението е българският дар за Международния олимпийски комитет и централата му в Лозана.

Вижте още: СЪБОРЕНА ОТ ФЕН, ЗА ДА СИ НАПРАВИ СНИМКА

Bookshop 300×250 3
Bookshop 728×90