Bookshop Wallpaper
Концертгебау

Химнът на Европа край езерото в Правец

Софийската филхармония открива Моцартовите празници

Моцарт, Бетовен и Брамс ще звучат край езерото в Правец. Снимка: Моцартови празници

E-mail

Разнообразна симфонична програма ще предложи откриването на 13-ото издание на Моцартовите празници в Правец. Специално за концерта на 12 юли, от 20,30 часа, на сцената на езерото, пристига австрийският цигулар Волфганг Давид, който заедно със Софийската филхармония ще изпълни цигулковия концерт на Йоханес Брамс.

Под диригентството на Найден Тодоров в сряда вeчерта ще прозвучат още увертюрата от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, „Празнична увертюра“ от Веселин Стоянов, а финалът ще постави Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен, в която ще се включат гласовете на Цветелина Василева, Мариана Пенчева, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров, както и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“.

Завършекът на откриващия концерт не е случаен – 13-ото издание на Моцартовите празници е посветено на 10-ата годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз. Затова край езерото ще чуем и химна на Обединената общност.

Паралелно с откриващия концерт, малко по-рано – от 19 часа във фоайето на хотел „Риу Правец Ризорт“ – ще бъде открита фотографската изложба „Дванадесет години фестивален живот“ на Виктор Викторов. Експозицията представя ретроспективен поглед, който ще преведе посетителите през промяната във визията и мащабите на Моцартовите празници през изминалото повече от десетилетие.

Вижте още: СРЕЩА НА ЕЗЕРОТО С МОНТЕВЕРДИ, ХАЙНЕ, КАРАВАДЖО. ПЪЛНА ПРОГРАМА НА МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ 2017


Bookshop 728×90