Холивуд срещу новата категория на наградите „Оскар“

Продуценти, критици и актьори против въвеждането на „Най-добър популярен филм“. Някои говорят за смъртта на филмовата индустрия

Решенията на Американската филмова академия бяха приети като опит на излъчващата компания АВС (собственост на „Дисни“) да върне високия рейтинг на церемонията, след като тази година той достигна своята най-ниска точка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Холивуд срещу новата категория на наградите „Оскар“

Решенията на Американската филмова академия бяха приети като опит на излъчващата компания АВС (собственост на „Дисни“) да върне високия рейтинг на церемонията, след като тази година той достигна своята най-ниска точка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмовата индустрия реагира остро на промените, предложени за предстоящите награди „Оскар“. В сряда Академията обяви две ключови решения: въвеждането на категорията „Най-добър популярен филм“ и свиването на церемонията в рамките на три часа. Третата промяна е, че датата на събитието се измества по-рано, за да се избегне „изтощението от награди“, посочва „Гардиън“.

Решенията бяха приети като опит на излъчващата компания АВС (собственост на „Дисни“) да върне високия рейтинг на церемонията, след като тази година той достигна своята най-ниска точка.

„Мениджърите на „Дисни“ – АВС, от години притискат Академията да въведе промени, които ще намалят телевизионното предаване на оскарите, и да включи по-широко познати филми“, пише „Варайъти“, отбелязвайки, че „Академията осъзнава, че ситуацията с рейтинга е особено сериозна и се нуждае от разрешение“.“

Реакциите дойдоха първо от медиите, къде повече, къде по-малко критични. Мнение по въпроса изразиха и някои актьори. Роб Лоу написа в Туитър:

Америка за България

„Филмовият бизнес почина днес при обявяването на „Оскар“ за „популярен“ филм. Беше в лошо здраве от няколко години. Надживяха го поредици, блокбъстъри и вертикална интеграция“.

Някои стигнаха до крайност и предлагат въвеждането на още „хумористични“ категории. Носителят на „Оскар“ за филма „Големия залог“, режисьорът Адам Маккей, предложи няколко алтернативи, включително „най-добър филм, където неща гърмят хубаво“ и категория за „най-секси женско извънземно“.

Голяма част от мненията са обединени от идеята, че с тази нова категория Академията на практика гарантира „Черната пантера“ да вземе поне една статуетка.

Критикът и писател Марк Харис, дългогодишен реадктор на „Ентъртейнмънт уийкли“, също избра Туитър, за да изрази мислите си по въпроса:

Best of Swing

„Колкото до наградата за „популярен филм“, тя е като гето и така ще си остане… „О, страхотно, че паплачта отиде да гледа „Черната пантера“ – ето специален измислен „Оскар“, който може да спечели!“ Това е просто шамар през лицето“.

Колумнистът на „Индиуайър“ Ан Томпсън също смята, че става дума за „за отчаян рейтинг“ и ще бъде просто срамно, ако „Черната пантера“ бъде „изолирана в незначителната категория за най-добър популярен филм“, вместо да има шанс да се бори за място на върха в холивудската небесна твърд“.

Вижте още: ОСИГУРИХА ЛИ СЛУЖЕБЕН „ОСКАР“ ЗА ЧЕРНАТА ПАНТЕРА?

Но се намират и (незначително количество) мнения, за които промяната е позитивна.

„Мисля, че това е нещо чудесно. Трябваше да раздвижат това шоу… Наградите на Академията трябва да са релевантни и да карат хората да ги гледат“, казва режисьорът Джейсън Блум („Бягай!“, „На парчета“ и „Чистката“) пред „Холивуд рипортър“.

Изпълнителните директори на АВС не са показали смущение от критиките. По думите на „Варайъти“, според тях „промени в дългогодишни институции като оскарите често пораждат оплаквания“ и „публиката със сигурност ще хареса новия формат“.

Пловдив Джаз Фест