И изгрява слънце зад хартията

Капка Кънева рисува със светлини и сенки в галерия „Ракурси“

Капка Кънева, „Par Avion“, илюстрация за корица на книга на Емануил Видински - И изгрява слънце зад хартията

Капка Кънева, „Par Avion“, илюстрация за корица на книга на Емануил Видински

Майски облаци осветяват пространството в столичната галерия „Ракурси“ тези дни. Те – и други обекти – са дело на Капка Кънева, която като повечето художници използва хартия, но нейният начин е доста различен. Тя не рисува върху нея – а със нея. Нейната „четка“ е ножица, а материалите, с които работи, са светлината, хартията и хвърлените от нея сенки.

По този начин Капка Кънева създава корици на класически или съвременни литературни произведения, графични илюстрации към стихосбирки, както и експериментира с хартиените пластики-облаци, които занимават авторката напоследък.

Влизайки в сайта „Площад Славейков“, сигурно сте забелязали и нейния (хартиен, разбира се) портрет на Марк Твен – в рекламата на поредицата на издателство „Лист“ „Детски шедьоври от велики писатели“. Заедно с други хартиени скулптури и голямоформатни фотографии на някои от тях, публиката предстои да види за първи път в галерията на ул. „Хан Крум“ произведения по текстове на Желко Иванкович, Густаво Адолфо Бекер, Емануил Видински, Дубравка Угрешич… както и на вечни теми като „Св. Георги“, „Ангел“, „Майка с дете“.

Сред работите на авторката, която от няколко години преподава в Националната художествена академия, са включени и две инсталации. В „Орфей“ и „Евридика“ тя представа своята интерпретация на древния мит, а в „Анатомия на любовта“, показва осем различни фази и състояния на влюбеното сърце – от свито (COR ABXUIM), през през бушуващо (COR INQUIETUM) и разбито сърце (COR FRACTUM), до пълно (COR PLENUM).

Репин

По време на „Европейската нощ на музеите“, която ще се проведе на 19 май, Капка Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към своята работа. Отново в „Ракурси“ ще могат да бъдат разгледани висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен „Съвет към малките момичета“ на издателство „Лист“, тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите ще могат да се срещнат и разговарят с художничката.

Изложбата на Капка Кънева „Облак, сянка“ ще остане в галерия „Ракурси“ до 26 май.

„Ангел“, по текстове на Стеван Тонтич

„Облак в кутия“

„Бели облаци“

„Бели облаци“

„Евридика“

„Анатомия на любовта“, Cor Avarum (Лакомо сърце)

„Черна майка“, по текстове на Стеван Тончич

„Св. Георги“ и „Майка с дете“

„Двама“, по текст на Марек Биенчик

Colibri april 2017
Bookshop 728×90