Йоан Холендер гост за рождения ден на зала „България“

Дългогодишният директор на Виенската Щатсопера ще чуе концерт на Софийската филхармония

Найден Тодоров с Йоан Холендер. Снимка: Софийска филхармония - Йоан Холендер гост за рождения ден на зала „България“

Найден Тодоров с Йоан Холендер. Снимка: Софийска филхармония

Една от най-авторитетните фигури в света на операта ще бъде специален гост на празничния концерт, посветен на 80-ата годишнина от откриването на зала „България“ в понеделник вечерта.

Йоан Холендер, най-дългогодишният директор на Виенската Щатсопера, създател на престижния музикален фестивал „Джордже Енеску”, артистичен съветник на Мет Опера и на Пролетния фестивал в Токио, ще чуе заедно с българската публика Софийската филхармония, под диригентството на Найден Тодоров.

Откривател и на българи, превърнали се впоследствие в световни звезди – като Веселина Кацарова, Красимира Стоянова и Надя Кръстева – Холендер само преди дни, на официална церемония в дом „Витгенщайн“, получи „Златен век“, най-престижната награда на Министерството на културата у нас.

В концерта тази вечер участват солистите Аглика Генова и Любен Димитров (клавирно дуо) и Людмил Ангелов (пиано). В програмата влизат Бах, Хендел, Панчо Владигеров и Петко Стайнов. Участва още и Националният филхармоничен хор „Св. Обретенов“, под диригентството на Славил Димитров.

Америка за България

ДС