Лист wallpaper
Концертгебау

„Кадифено туше“ на пианото в Зала „България“

Прочутият интерпретатор на Моцарт Михол O’Рурк изпълнява Концерт за пиано № 24

За изпълнението на Михол O’Рурк на Третия концерт на Рахманинов „Бостън Глоуб“ казва, че е „виртуоз, свирещ с простотата на детско пеене”. Снимка: Софийска филхармония

E-mail

Ирландски пианист, прочут интерпретатор на Моцарт, предстои да запознае родните ценители със своето „кадифено туше“. Михол O’Рурк ще излезе на сцената на Зала „България“ заедно със Софийската филхармония на 9 ноември, за да представи своята версия на Концерт за пиано № 24 на Амадеус.

О‘Рурк е известен пред световната музикална общност със своя отличен звук и сценично присъствие. За неговото изпълнение на Третия концерт на Рахманинов „Бостън Глоуб“ казва, че е „виртуоз, свирещ с простотата на детско пеене”. След рециталите му в Кенеди център, Националната галерия и Колекция „Филипс“ във Вашингтон, „Вашингтон Поуст“ подчертава неговото „кадифено туше”, деликатна тиха динамика и „музикално внушение, сякаш съживяващо образи от миналото“.

Пианистът е забележителен и със своите записи за Chandos Records. American Record Guide оценява интерпретацията му на седемте концерта на Джон Фийлд с лондонските „Mozart Players“ за „толкова добро, колкото е възможно”. Дискът с клавирна музика на Георг Фредерик Пинто в изпълнение на Михол O’Рурк е определен за „Запис на 2000 година” от критиците на „Le Monde de la Musique“.

О’Рурк е концертирал като солист с Кралската филхармония, „Mozart Players“, националните филхармонии на Ирландия, Беларус, Литва, Украйна, Москва, Истанбул, със Севернонемския радиооркестър, с Московския и Словашкия камерни оркестри, с „Boston Pops“, с камерните оркестри на Нидерландското радио, в Хонг Конг и много други. През декември 2016-а е свирил в Московската консерватория, Филхармонията на Санкт Петербург, Новосибирск, Томск, Барнаул…

Концертът на 9 ноември в Зала „България“ ще бъде дирижиран от Джанкарло де Лоренцо. Освен Моцарт, ще бъде изпълнен и Бетовен – неговата Симфония №3 „Ероика“.


Вижте още: НАЙ-ВЕЛИКАТА СИМФОНИЯ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА


Bookshop 728×90