Кирил Кадийски: Димитър Иванов да върне ордена „Златен век“

Институцията, оглавявана от наградения екзекутор, ще остане записана с най-черните букви в историята на българската тоталитарна държава

Снимка: Емил Георгиев

Коментирано: 1 Четено: 2996 пъти E-mail

По принцип споделям виждането на Маларме, че творецът трябва да избягва похвали и награди, тъй като усамотеният му труд стои много по-високо от нещата, които може да му предложи грубата действителност.

Перифразирам, но смисълът е този. В нашия случай отказът на Стефан Цанев е усложнен и от политическия момент, изтъкнат като главна причина. И му придава по-голяма тежест. Награденият бивш екзекутор ще бъде никой за българската култура (какъвто впрочем е и сега), но институцията, която е оглавявал и която благодарение и на неговото усърдие се беше сдобила с такава печална слава, ще остане записана с най-черните букви в историята на българската тоталитарна държава. Колекционер не винаги означава меценат. И Гьоринг, и Гьобелс са били колекционери. Което не им е пречило да устройват изложби на европейски авангардисти с цел да ги порицаят като упадъчни автори.

Има и два неясни момента: кой е номинирал Стефан Цанев. И кой е обявил официално, че Цанев ще бъде награден, щом министърът не само че не е подписал заповед, но не бил и чувал за това?

Единственият достоен изход, ако бившият шеф на политическата полиция в България що-годе милее за българската култура, или най-малкото, за да демонстрира някакъв вид разкаяние – и Савел преди да стане Свети Павел е гонел диво християните – това е да върне наградата. За да може един творец, който видимо я заслужава повече, да я получи.


Вижте още: „ЗЛАТЕН ВЕК“ ЗА ДИМИТЪР ИВАНОВ И ДРУГИ

ОРДЕН ЗА ГЕСТАПОТО НА КУЛТУРАТА

  • Милейди

    Направо ме чудите. Чак за орден да се дава на каквито и да било настоящи или бивши величия – е направо неприлично. И подозрително. Но да хвърляте цялата вина на една институция на 1 човек, даже ако я е оглавявал – ми е меко казано странно? НИМА сте очаквали да откаже и да направи своя лична революция срещу цялата система + СССР? ТОВА БЕШЕ ДАДЕНОСТ! РЕАЛНОСТ, в която се родихме и живяхме. Е, някои са я изработили с лично участие. АКО са били престъпници – осъдете ги. Екзекутирайте ги. Но стига сте набирали активи за „праведност“ в минало време. Всички нормални хора се спотайваха и се стараеха да оцелеят. НеНормалните се стараеха да извлекат ползи и кариера.

    Стефан Цанев беше действително „дисидент“ и страдаше от това, години наред не го печатаха. Сега е много достойно за него да откаже награда, която не иска да споделя с недостойни хора. Браво! Хареса ми. Но хич не ми се гледа и слуша как всички слагачи ще започнат да се прилепват към неговото достойнство – за снимката. Първо направете нещо да заслужите малко СВОЕ достойнство.

    Има предостатъчно такива риби-прилепала. И се навъртат все около акули – защото там падат тлъсти парченца.