Bookshop Wallpaper
Western

Картините в „Квадрат 500“ без застраховка

За съжаление, в България няма такава практика, заяви зам.-директорът на Националната галерия Яра Бубнова

Националната галерия „Квадрат 500“. Снимка: Румен Добрев/„Площад Славейков“, Архив

E-mail

Картините в „Квадрат 500“, които бяха заплашени от унищожение заради лошо съхранение, нямат застраховка. Твърдението направи в „Денят започва с култура“ художникът Недко Солаков. Преди две седмици той съобщи за аварията с климатика в Националната галерия и впоследствие двете служителки на музея, разкрили пред него проблема, бяха пенсионирани.

Новината за липсата на застраховки бе потвърдена пред „Площад Славейков“ и от заместник-директора на „Квадрат 500“ Яра Бубнова.

„За съжаление, в България няма такава практика, защото всички музеи са били държавна собственост през социализма – коментира Бубнова. – Въобще, всички произведения имат застраховка само когато пътуват.“

Тя заяви още, че произведенията на изкуството не са били застраховани и преди обединяването през 2015 г. на двете галерии (бел. ред. – Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство) в общ музеен комплекс.

Припомняме, че при ниските температури през януари, когато климатичната инсталация на „Квадрат 500“ се повреди, над 20 от произведенията в колекцията бяха подложени на риск – сред тях „Луцифер“ на Франц фон Щук, портрет на кралица Елизабет от XVI век, живопис върху дърво, на неизвестен автор. Пострадала е и картината на ренесансовия художник Джовани Росо, както и дървен релеф от XVII век, на нидерландски художник. Някои са изсушени допълнително след пускането на печки в помещенията.

„Площад Славейков“ отправи запитване по въпроса и до служебния министър на културата Рашко Младенов.

Вижте още: СТРАДАНИЯТА НА ЛУЦИФЕР В „КВАДРАТ 500“


ДС