Коледните сармички на Слави

Щом като Шоуто на Трифонов стане горна камара и получи извънредни правомощия, то защо президентът Плевнелиев да не вземе минутка за скечове по телевизията?

Шоуменът Слави Трифонов предаде на главния прокурор Сотир Цацаров папка с нарушения при гласуването на референдума. Снимка: БГНЕС

Коментирано: 7 Четено: 2322 пъти E-mail

„Смятам да им покажа какво е законност.”
Пророкът Пол Муад’диб, падишах-император на известната част от Космоса

В навечерието на големия зимен празник получаваме два невероятно забавни подаръка: екип на телевизионно предаване предлага райониране за нелегитимен референдум, а държавният глава се отказва от част от прерогативите си. Винаги сме смятали политиката за част от културата, но в случая започваме да се колебаем.

След ведра серия митинг-концерти и патриотични сълзи, пролети изпод тъмни очила, схванахме, че референдумът за мажоритарно гласуване няма причина да се състои. Десетина-дванайсет хиляди гласа не стигнали, за да стане задължително разглеждането на самия въпрос за тоя референдум. Тъжно, но така работи понякога демокрацията. Все едно да се беше провело всенародно допитване за това дали искаме да има друго допитване и ние да бяхме отговорили с учтивото: „Не, благодаря, имаме си и друга работа”. И толкоз.

Е, да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Екипът на телевизионното предаване, което се опитва да се превърне в горна (или висока) парламентарна камара, сега било внесло проект за райониране на страната при бъдещия евентуален плебисцит. Кой какво и при кого е внесъл, тоест каква е обективната новина – това сякаш е без значение. Дали сценаристите на високата камара – при омбудсмана, дали омбудсманът – в районния съд, дали районният съд – при главния мюфтия или патриарха… това са дреболии. Важното е, че нещо е внесено някъде. И че явно трябва да приемем провеждането на плебисцит, за който вече е станало ясно, че просто не интересува достатъчно хора.

Оттук възниква предложението ми за коледен подарък към сценаристите от високата камара: нека властите им разрешат направо законодателна инициатива и право на помилване. Това ще е много патриотично.

И като стана дума за помилването – то не беше ли прерогатив на държавния глава? Чакайте сега да ви разкажа и за втората весела неразбория около така наречения конституционен ред, дето сме се разбрали, че ту го има, ту е във ваканция. Тя засяга точно прерогативите на нашия Върховен главнокомандуващ.

Така и така остава по-малко от месец до края на президентския мандат, пък и идват празници, та г-н Плевнелиев реши да го удари на уволнение. Обявил е, че самият той повече няма да търси служебно правителство за назначаване и ще остави този ангажимент на приемника си г-н Радев. Дотогава можем да си я караме с кабинета в оставка (слава Богу – и тази Коледа ще има пури в Министерството на културата).

Тоест държавният глава е заявил, че щом в Конституцията няма изричен срок за намиране на служебен кабинет, досегашната добра практика може да бъде зарязана… в оставка. То вярно, че изобщо сме си държава в оставка, та чак и пишещият тези редове понякога се чуди дали да не стане един български гражданин в оставка, но този път запразняването почна наистина рано. Както излиза, в момента имаме двама действащи президенти. Хей, някой иска ли някакви правомощия? На „Дондуков” № 2 ги раздават! Пуснаха бананите за Коледа!

Ама моля ви се, какви са тези политически теми тук? Това е „Площад Славейков”, зона, свободна от чалга! Така е, но не е зона, свободна от култура, а конституционализмът е една от формите на културата, защото и държавата е (или поне би трябвало да бъде) произведение на изкуството. Волтер и Русо са се занимавали с такива въпроси, а напоследък ги преиздават, така че всеки може сам си направи справка. При все че какъв ти Волтер, днес романтиката е в патриотите. Само се чудя коя медия е по-подходяща да поеме функциите на все по-ненужния „Държавен вестник”: дали сп. „A-specto” или направо вестник „Стършел”?

Такава е коледната трапеза, на които ни настаниха, без много да сме го искали, през този декември на бурната 2016 г. Сармички ала Трифонов. Може и да не искаме референдум, но ще си го получим. Може и да не искаме шоумени да диктуват бъдещето на страната, но точно това се случва. Може и да не е редно държавният глава да преотстъпва, преотдава и зарязва прерогативите си на човек, който още не е встъпил в длъжност, но и това се оказа факт.

Имам още едно предложение и обещавам да е последно за днес: щом като „Шоуто на Слави” стане горна камара и получи извънредни правомощия, то защо президентът Плевнелиев да не вземе минутка за скечове по телевизията… и от време на време да отстъпва и нея на г-н Радев? Да се менкат, един вид. Само по Нова година не стига.

 • Найо

  През тази година културният сайт „Площад Славейков“ има само 93 публикации за Слави Трифонов.
  Пожелавам Ви догодина да удвоите този брой.
  Все пак, трябва ви интернет-трафик. А с Касимова и Глишев очевидно няма да стане.
  Трябва Ви Славчо.
  Ех, пуста интелигентска мъка! :)

 • ана ангелова

  Ще ми се да питам нещо. Или няколко неща. Ако някой ( от “ културния“ сайт или читател) е склонен да ми отговори- моля, БЕЗ обиди и ненужни квалификации!!!
  1. Ако това място НАИСТИНА е “ Зона, свободна от чалга“- КАКВО правят тук публикации за Трифонов, Кардашиян и прочее боклук, известен с това, че го дават по тИлИвизУра!? Моля, без обяснения за това, че всички сме част от едно общество и от това, което става в него! Без аргументи, че това засяга всички ни! НЕ. НЕ НИ ЗАСЯГА. КАТО ПИШЕТЕ ЗА ТОЯ АРОГАНТЕН СЕЛЯНДУР, КАТО МУ ОТДЕЛЯТЕ ВНИМАНИЕ- ПРАВИТЕ ГО ЗНАЧИМ. ПОМАГАТЕ МУ ДА СИ ВЕРВА КОЛКО ГОЛЕМА РАБОТА Е. ПОМАГАТЕ МУ ДА СТАНЕ ГОРНА КАМАРА С ДОЛНИ ЦЕЛИ.
  2. Забелязвам, че “ културният“ сайт все повече заприличва на обикновен ежедневник. Политика. Злободневие. Зловоние. Извинявайте, няма ли ДОСТАТЪЧНО други “ медии“ за това?!
  Дразнещо е. Обидно е за все още нормалните хора в тази страна да отварят сайт за КУЛТУРА и да попадат на Трифонов и зле обръснатите му “ сподвижници“. Може би е време да спра с двупосочните билети аз лично. След като един комплексиран арогантен простак казва каква да е държавата! И има наглостта да говори И от МОЕ име!
  Вероятно ще изтриете коментара ми. Ако изобщо го публикувате, а не решите, че е в разрез с “ условията за ползане“. Но това няма да промени факта, че сигурно доста хора мислят като мен.
  НАИСТИНА ли не разбирате, че публикувайки статии за такива недоразумения като Трифонов ЛЕГИТИМИРАТЕ чалгата!? Помагате й. НАИСТИНА ли не проумявате, че отблъсквате действително културните си читатели!? Колкото още ги имате…
  Бъдете здрави. Здрава и хубава 2017. А дали ще опитате да ме убедите да продължа да ви чета…Ще видим.

  • Найо

   Не ги обвинявайте, г-жо Ангелова.
   Като всеки сайт и „площад Славейков“ се стреми към повече читатели и по-голяма популярност.
   Ако бяха написали статия „Коледните сарми на Георги Господинов“, щяха да я прочетат 30-40 човека, а когато в заглавието стои името на Слави Трифонов, читателите стават хиляди.
   Така че и през следващата година статиите за Слави ще бъдат най-много.
   Това е положението.

  • Хаджи Генчо

   Драга г-жо ангелова (уважавам вашия правопис),

   Явно си давате сметка, че при писания от рода на вашето, неизбежно се подлагате на риска от “обиди и ненужни квалификации”, иначе не бихте започнали с тази уговорка.

   Обаче каква наглост – още в следващото изречение сама нарушавате собственото си изискване. Подменяйки изцяло смисъла на написаното, вие се опитвате да ме правите на глупак, а това е обидно. Наистина ли не разбирате, че статията не е ЗА, а ПРОТИВ Повелителя на чалгата?! Хич, ама хич не е за вярване.

   Следва тежка тирада, пълна с доста обидни квалификации по адрес на Главния чалгаджия, които обаче са верни. Това е втора обида за внимателния читател защото е елементарна манипулация – пробутвате за втори път горната лъжа, но вече подкрепена от една истина. Съвсем по Йозеф Гьобелс. И какво излиза? – вижте колко е лош Глишев, той застава зад “…тоя арогантен селяндур … отделя му внимание … прави го значим … легитимира го…” Само дето авторът прави точно обратното, ама карай, може и да мине…

   Колкото до сърцераздирателното ви твърдение, че това не ви засяга, последвано от фатмашкото “Без аргументи, че това засяга всички ни!”, просто няма какво да се добави. То е съвсем идентично с “Като говориш с мен ще мълчиш!” И аз оставам безмълвен пред такава арогантност. Би трябвало да кажа простотия, но засега ще се въздържа, докато не призовете и за забрана на земното притегляне. Но ако утре на улицата някой ви пребие защото да речем не сте му симпатична, бъдете сигурна, че той ще е продукт на същата тази Велика чалга, която “не ви засяга”. Не ви го пожелавам, просто ви приканвам да раздвижите малко фантазията си, преди да раздавате заповеди.

   И още нещо, почти дреболия. Прекалената потреба на главни букви в Интернет пространството е вид чалга. Ако държите да ви смятат за “действително културен читател”, гледайте да го избягвате.

   PS А пък вашият подгласник Найо бърза да тегли една майна и на друго камъче в обувката – Мария Касимова. Не че има някаква връзка, но пък носи допълнителни точки…

   • ана ангелова

    1. Разбирам ПРЕКРАСНО,че статията е ПРОТИВ, а не ЗА господин Чалга. Коефициентът ми на интелигентност е висок по природа и съзнателно култивиран и развиван. Та, разбирам. Че статията е против. Което НЕ променя факта, че и тази статия налива мелница във водата на този селяндур, С. Тр.
    2. ТОЧНО МЕН никой на никаква улица не може да ме пребие. Първо, защото съм част от общество, в което подобни хора, които бият по улицата и стрелят при спор за паркиране просто са в затвора. Където им е мястото. И второ, защото по силата на професионалните си занимания имам някои…специални умения. Които обричат на провал всеки опит за посегателство. Този, който би го направил просто няма да има време да осъзнае, че вече съм го лишила от възможността да “ пребие“ не само мен, но и когото и да е друг в този живот. Не ме питайте каква е професията ми- няма да Ви кажа. Не Ви засяга. А съм от категорията хора, които рискуват живота си всеки ден, за да живеят спокойно всички останали. Вие включително. Не съжалявам. Избрала съм тази работа абсолютно съзнателно. И не си представям да правя друго. Така че…не е добра идея да се пробва някой да ме “ пребие“. Горкият. Няма да има време да осъзнае каква глупост е направил.
    3. Харесвам текстовете на госпожа Касимова- Моасе. В не малко от случаите те изразяват моята позиция и моите мисли по даден въпрос. Нормално е доста хора да се заяждат с нея- като въпросният Найо. Тя просто е човек, който не живеейки в черното българско блато, рязко контрастира с него. Което е достатъчен повод за хейт. В България е така- когато нямате аргументи, ругаете. От време оно е така. И затова България е това, което е. Царството на Трифонов.
    4. Останалите Ви квалификации няма да коментирам. Смятате за нормални думи като “ арогантност“, “ фатмашко“ и прочее. Ваша воля. Както вече отбелязах, да се обижда при липса на аргументи е ТОЛКОВА БЪЛГАРСКА ЧЕРТА.
    5. И още нещо, дреболия някаква. ДАЛИ, КОГА И КОЛКО ИЗПОЛЗВАМ ГЛАВНИ БУКВИ НЕ Е ВАША РАБОТА. НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА МИ ДАВАТЕ СЪВЕТИ. ТАКИВА ПРИЕМАМ САМО И ЕДИНСТВЕНО, АКО ЕВЕНТУАЛНО СЪМ ГИ ПОИСКАЛА. НЯМАМ СПОМЕН ДА СЪМ ВИ МОЛИЛА ЗА СЪВЕТ ОТНОСНО ПРАВОПИСА СИ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО! А правописът ми си е повече от добър. Особено при положение, че не живея в България от доста време.
    5. Благодаря за мнението Ви. Хубави празници Ви желая. Нещата, които сте написал ме убедиха още веднъж- нито един нормален българин, веднъж напуснал страната, не трябва да припарва обратно до нея. Дори виртуално! Все ще се намери някой да ти каже, че си я “ арогантна“, я готова за “ пребиване“. Да. Доста време мислех, че е ужасно ДРУГА държава и ДРУГО общество да имат полза от уменията и способностите ми. Ужасно е. За България. Защото тя направи и невъзможното да прогони толкова хора, които биха могли да я променят. Няма значение. Вече. Баба ми някога казваше: “ Дялан камък където го сложиш все здрава стена ще направи“. Дали изобщо някога ще проумеете колко здрави стени по тоя свят са направени с български “ камъни“. Надали. Както казах, няма значение. Ако имаше, България от доста време нямаше да е място за напускане, нали. И преди да ме засипете с още обидни квалификации- всеки има право на гледна точка. Аз не оспорвам Вашата. Така че ми спестете още една порция епитети!

    • Хаджи Генчо

     На пръв поглед този ни задочен диалог няма пряка връзка с темата, която го предизвика. Но понеже става въпрос за култура в по-широк смисъл, си позволявам да го продължа.

     То бива-бива фукня, бива „Булгар, булгар!“, ама като вашето чак не бива. Смазваща интелигентност демонстрирате, ангелова (продължавам да уважавам вашия интелигентен правопис). Не смея да питам къде и как „коефициентът“ ви е „съзнателно култивиран и развиван“ по две причини. Едната е, че той не може нито да се култивира, нито да се развива – какъвто е като се раждате, с такъв кретате цял живот. Втората – че стилът ви като цяло, включително номерирането на абзаците, лъха на ниво милиционерско училище. А стилът – това е човекът, ако не знаете.

     Оттук нататък пиша бавно, защото е ясно, че схващате трудно.

     Уважавам професията ви, нищо че е свръх секретна. Радвам се, че „точно [вас] никой и на никаква улица не може да [ви] пребие“. Само че с това си твърдение демонстрирате убийствено неразбиране на смисъла. Говорейки във 2 л. ед. ч. аз никак, ама никак нямах предвид вас (това е чисто фигуративен израз, мисля че в литературната теория се нарича тропа). Даже ви подсказах да раздвижите малко фантазията си, но разбирам, че като за вас трябва да съм съвсем еднопланов. И така: представете си, че пребият майка ви. Или детето ви, да пази Господ! Или просто някой Човек… Пълна глупост е да твърдите, че ще предотвратите побоя над когото „и да е друг в този живот“. Направете усилие да погледнете малко по-далеч от носа си. Сега схващате ли?

     Опитах се да ви обясня в достъпна форма, че употребата на заповедна форма не е знак за интелигентност в общуването, но вие на това юнашки не обръщате внимание. Най-вероятно другояче не можете. Схванахте ли и това?

     Пробвах да ви обърна внимание, че употребата на главни букви в Интернет не говори за висока култура. И тук демонстрирате милиционерски инат, точно като във вица – „тъп, но упорит“ (за ваша информация: думичките милиционерски и фатмашки се наричат синоними).

     Не се отказвате обаче да давате акъл на “Площад Славейков” кое е култура и кое – не…

     Пази Боже сляпо да прогледа!

     Честита Нова година! И ви пожелавам като мислите за култура да забравите (поне за малко) кобура.

     Ваш Хаджи Генчо

     • ана ангелова

      Честита Нова година и на Вас. Желая Ви здраве. И благодаря за поредната порция квалификации и откровени обиди. Както подчертах- имате право на мнение. Вашето е такова. Свобода на словото. Това е демокрацията. Няма да Ви опонирам. Няма смисъл. Вие не водите диалог. Вие слушате само своя глас. Или гласове. В главата Ви, в душата Ви. Ваша работа. Не, няма да се опитвам да Ви обясня какво мисля и защо. Няма никакъв смисъл. Никакъв. Бъдете така ЛЮБЕЗЕН да не си позволявате лични нападки повече!
      Грешите за интелекта. Той се култивира и развива с книгите, които четем. Филмите, които гледаме. Музиката, която слушаме.
      И за “ фукнята“ грешите. Скромността НЕ Е качество. Тя е параван за ЛИПСАТА на каквито и да е качества. И не, скромността НЕ краси човека. Човекът го красят постиженията му. Качествата му.
      Професията ми не е строго секретна. Просто не смятам за необходимо да я коментирам. Особено със субекти като Вас.
      Опасявам се, че не разбирам от “ милиционерски“ училища- за разлика от Вас. Описвате ги като човек, който е доста наясно. И за да спите спокойно- и училищата, и висшите училища, в които съм учила са на ниво, което определено не е “ милиционерско“. И не си позволявайте повече милиционерска терминология! Произхождам от родове, дали достатъчно жертви в т.н. “ Народен съд“ и лагерите на комунистите! Малко съм чувствителна на тези тема така че- стига толкова, а!?
      И тъй като целият Ви коментар е пропит от подигравчийска злобица и заяждане в стил “ пиша ти бавно, `щото не можеш да четеш бързо“, изрази като “ схванахте ли“ и прочее. Няма да Ви отговоря така, както заслужавате. Все пак съм възпитавана от двама царски офицери- просто баща ми напусна този свят твърде рано. Все пак съм възпитавана в дом, в който въпреки “ милиционерите“ имаше колосани салфетки и сребърни прибори на масата. Няма да падна под нивото на домашното си възпитание и на собственото си себеуважение. Е, за Вас не е проблем да се държите просташки и да говорите просташки на жена. Която не познавате. Но това е нормално. Все пак Вие сте българин. А мъжете в България обичат да се заяждат и да обиждат жени. Особено когато нямат аргументи или пък просто така им отърва. Надявам се да не си позволявате повече обиди публично! Вече написахте достатъчно! С нищо непредизвикани. Коментарът ми беше насочен към сайта- не към Вас!