Короната виси ли, виси над главата му

На български език излиза биография на принц Чарлс, който така и не се възцари

Принц Чарлс твърде дълго чака да стане крал, на 91 години майка му Елизабет продължава да управлява. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Короната виси ли, виси над главата му

Принц Чарлс твърде дълго чака да стане крал, на 91 години майка му Елизабет продължава да управлява. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската монархия или това, което е останало от нея, винаги е симпатична тема. Червените мундири, гръмките титли, старомодните шеги и тук-там по някой скандал винаги успяват да привлекат вниманието. Чудя се дали част от читателите на историйки за Уиндзорската династия не си прави чай и не го пие с извито кутре, докато прехвърля страниците…

„Принц Чарлс: страстите и парадоксите на един невероятен живот“ – книга на Сали Бидъл Смит, излиза у нас и заявява отново една неудовлетворена претенция за изключителност. Авторката е американка от старата школа писатели, изкарващи си хляба с приятни биографии на звезди, крале и изобщо знаменитости. Може би клубовете за плетки, разискване на Библията и обмяна на рецепти за кейк на състоятелни бели дами от Бостън и Филаделфия са най-вярната й аудитория. Като дамите задължително могат да проследят родословието си до „Мейфлауър”, а защо не – и до Уилям Завоевателя.

Самото заглавие напомня казионното „Симеон II: една необикновена съдба”. Книга с подобно съдържание, с подобно заглавие… и криеща почти същия парадокс, защото става дума за всъщност не чак невероятен живот и не чак невероятна съдба на двама мъже, които, като помисли човек, споделят едно и също състояние на Шрьодингерова монархичност. Короните висят над главите им като Дамоклев меч или по-точно като Дамоклева шапка. А така и не кацат върху благородните темета.

Репин

Ако човек има интерес към оторизираната, леко скучна версия на живота на почти исторически личности – приятно четене. Това е книга за хобити, както би казал Толкин: проста, ясна, без противоречия и пълна с вече известни неща.

ДС