Кристо с плаваща скулптура в Хайд парк през юни

Ще изгради инсталацията „Мастаба“ в езерото Сърпантайн в Лондон

Кристо пред своя проект „Мастаба“ Снимка: Волфганг Фолц/ЕПА/БГНЕС  - Кристо с плаваща скулптура в Хайд парк през юни

Кристо пред своя проект „Мастаба“ Снимка: Волфганг Фолц/ЕПА/БГНЕС

Концептуалният художник Кристо ще създаде плаваща скулптура езерото Сърпантайн в Хайд парк в Лондон това лято. Разрешение за инсталацията бе дадено на 23 януари от Уестминстърския съвет, съобщава The Art Newspaper.

Произведението се нарича „Мастаба“ и вероятно е вариант на проекта за гигантска пирамидална струкура, която Кристо има намерение да вдигне в пустинята в Абу Даби. Преди година артистът оповести, че дългоочакваният проект все още предстои.

Проектът „Мастаба“

Плаващата инсталация в Лондон ще бъде свързана с изложба на Кристо в близката галерия „Сърпантайн“, която ще бъде открита на 20 юни и ще може да бъде видяна до 9 септември. В нея ще бъдат експонирани скулптури, рисунки и снимки от работата на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод в продължение на 50 години.

„Паралелно с тази вълнуваща изложба Кристо се надява да създаде първата си мащабна временна скулптура в Обединеното кралство в средата на езерото Сърпантайн. Планирана много години, творбата ще бъде финансирано изцяло от художника“, съобщава представител на галерията.

Площад в ремонт

„Ивнинг Стандарт“ пише, че плаващата скулптура „Мастаба“ ще бъде изградена от 7 506 барела, поставени на платформа от пластмасови кубове.

„Плаващите кейове“ на Кристо на езерото Изео в Италия бе най-посещаваното произведение на изкуството в света през 2016 г. Около 1,2 милиона души съпреживяха еуфорията от разходката по водата в продължение на 16 дни.

Вижте още: СИЯНИЕТО В ИЗЕО

Bookshop 300×250 2
Bookshop 728×90