Лист wallpaper
Площад е в ремонт

Най-добре работят, като не работят

Списък с очакванията към новите депутати

Сигурна съм и че ако парламентът не пипа законите, работата ни ще се получава повече, а току-виж и от ЕС забелязали и ни похвалят. Снимка: БГНЕС

E-mail

44-ото Народно събрание е по-лошо от 43-ото и по всичко личи, че ще е по-добро от 45-ото. Поне що се отнася до реакциите на българския избирател. Няма и месец след вота всички са толкова отчаяни от собствения си избор, че не са в състояние дори да артикулират какво точно искат от избраниците си и вече са ги отписали. А защо не им дадем шанс? Да направим списък с очакванията си и току-виж към края на сезона, пардон – на мандата, да са ги изпълнили.

Още по темата

Поуката от 1980-а

1. Да ходят на работа

Акцентът пада върху ходят, не върху работят. Щото най-опасни са активните глупаци, а от липсата на такива този парламент май не може да се оплаче. Но колко хубаво би било, ако вместо да си поръчват по стара парламентарна традиция нови 240 луксозни лимузини, просто да тръгнат пеша на работа? Хем за фигурата им добре, хем за въздуха на София. С икономисаните пари пък може да направят нещо запомнящо се. Като триметров паметник на някой православен цар, който да ни напомня, че на хартия може и да сме граждани, ама по душа сме поданици.

2. Да се научат как се гласува с копче

Щото в първия си ден от 234-ма регистрирани депутати с копчето са гласували 237. Може тия тримата допълнителни да са незначителни като законодателен капацитет, ама и те в стола ще ходят, кюфтета ще ядат. Имах си хас заради грешни сметки да ни останат гладни депутатите.

3. Да НЕ си правят прическите при една и съща фризьорка

В миналия парламент всички накрая заприличаха на Цецка Цачева, а тя самата – на Мая Манолова. Или обратното. Човек се стресира накъдето и да погледне. Все едно мултиплициран Ким Чен Ун. Добре че бяха депутатите от „Атака“ да разнообразят малко гледката.

4. Да говорят бавно и с повторения

Иначе е много трудно. Цветан Цветанов, формалния лидер Карадайъ, Марешки – аз не знам как стенографките се справят с техния полет на мисълта. Добре, че Шиши не говори често. Но как се стенографира това, което казва Цветанът? Ще продължаваме да реформираме реформите? А Пеевски с неговото „страхувам ли ви“? Карадайъ не мога да го цитирам, според мен в неговия случай и стихотворения на пущу да стенографират вместо изявленията му – все тая. И той няма да разбере.

5. Да си взимат повече почивки

В тая държава най-добре работят в нишите, в които държавата се е оттеглила. Сигурна съм и че ако парламентът не пипа законите, работата ни ще се получава повече, а току-виж и от ЕС забелязали и ни похвалят.

6. Да забранят на депутати да се качат в бял бус

Все пак, при това рекордно доверие, с което започват работа, добре е да се настроят, че голяма част от тях са избрани заради възможността да им бъде хвърлен един хубав бой. Не за друго.

Както забелязвате, не очаквам от депутатите да приемат умни закони, но аз не очаквам и от щъркелите да танцуват фокстрот. Като не може, не може. Да не пречиш е най-важното качество за един политик, затова предлагам и на последно място, но не по важност: избраниците ни да не пречат не само на Бате, Кака, Кой и Той, а и на нас. Техните недоволни и неволни избиратели.


Всичко от Лада Серафимова в „Площад Славейков“


Bookshop 728×90