„Не съветската армия, нашият народ спаси българските евреи“

Официална позиция на Министерството на външните работи на Република България

Паметникът на Съветската армия в центъра на София често бива „коментиран“ от граждани посредством боядисване или надписи. Снимка: Емил Георгиев - „Не съветската армия, нашият народ спаси българските евреи“

Паметникът на Съветската армия в центъра на София често бива „коментиран“ от граждани посредством боядисване или надписи. Снимка: Емил Георгиев

Червената армия е на хиляди километри от границите на България, когато са били спасени българските евреи от нацистките лагери на смъртта, гласи официално изявление на Министерството на външните работи на Република България. То идва в отговор на твърдението на Мария Захарова, говорител на руското Външно министерство, че Съветската армия е спасила нашите евреи. Позицията на Захарова бе по повод поредното боядисване на Паметника на Съветската армия в центъра на София на 31 октомври.

Пълното изявление на пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България:

„Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

Репин

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите“.

Вижте още: РУСИЯ: НИЕ СПАСИХМЕ ЕВРЕИТЕ ВИ, А ВИЕ НИ ОСКВЕРНЯВАТЕ ПАМЕТНИКА

ДС