Нобел за изграждането на мост между психология и икономика

Ричард Талер е тазгодишният лауреат на наградата

Емпиричните открития на Талер и теоретичните му изследвания са допринесли за създаването на ново и бързо разширяващо се поле на поведенческата икономика. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нобел за изграждането на мост между психология и икономика

Емпиричните открития на Талер и теоретичните му изследвания са допринесли за създаването на ново и бързо разширяващо се поле на поведенческата икономика. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ричард Талер е лауреатът на Нобелова награда за икономика за 2017 г. Отличието му се присъжда от Кралската шведска академия на науките за „приноса му към поведенческата икономика“.

Изследвайки последиците от ограничената рационалност, социалните предпочитания и липсата на самоконтрол, Талер показва как тези човешки черти систематично засягат индивидуалните решения, както и пазарната среда, обясняват решението си от Академията.

В аргументацията се обяснява, че ученият е изградил мост между икономическия и психологически анализ на вземането на решения от индивида. Емпиричните открития на Талер и теоретичните му изследвания са допринесли за създаването на ново и бързо разширяващо се поле на поведенческата икономика, което има въздействие върху редица области на икономическите изследвания и политики.

С обявяването на лауреата за икономика приключва и т.нар. Нобелова седмица (простираща се всъщност в две седмици). Победителите са поканени на специалната церемония в Стокхолм на 10 декември, където ще изнесат традиционните си нобелови речи и ще получат своите награди.

Репин

Bookshop 728×90