Bookshop Wallpaper
Western

„Палмира“, първият руско-сирийски филм

Снимат драма за войната, която фундаментализмът е обявил на човешкото достойнство

Поглед към руините на Палмира. Снимка: ЕПА/БГНЕС

E-mail

Първият в историята на киното съвместен руско-сирийски филм ще се казва „Палмира“ и ще струва 2 милиона евро. Това обяви продуцентът на бъдещата международна продукция Андрей Сигле пред руски медии в понеделник.

„Една четвърт от тази сума ще бъде вложена от сирийската страна. До днес сме събрали вече 1,1 милиона евро“, казва Сигле.

Продуцентът допълни, че ще има актьори от различни страни, включително и Русия. Според РИА „Новости“, снимките на „Палмира“ ще започнат през есента на 2017 г., а премиерата е насрочена за края на 2019 г. Освен Русия и Сирия, в международния проект ще се включат френска, италианска и македонска кинокомпании.

„Това ще бъде филм за безумието, за войната, която фундаментализмът е обявил на човешкото достойнство“, е разказал продуцентът на среща с министъра на културата на Руската федерация Владимир Медински.

В историята главният герой във филма за конфликта с терористите от Ислямска държава е дагестански лекар, който заминава за Сирия, за да търси жена си, заминала за зоната на сраженията с малолетните им дъщери. Режисьор и сценарист на „Палмира“ ще бъде Иван Болотников, заснел биографичната драма „Хармс“.

Древният град Палмира попадна под контрола на Ислямска държава през май 2015 г. Освободен бе през пролетта на 2016-а, но няколко месеца по-късно екстремистите си възвърнаха контрола над града. В началото на март 2017-а сирийската армия отново завзе Палмира. В разминирането на града участват и руски сапьори.

Докато древните руини бяха под властта на джихадистите, бяха сринати до земята редица безценни културни паметници – като храмовете на Баал-Шамин и Бел, и двата на по две хилядолетия, както и Триумфалната арка.


Bookshop 728×90