Лист wallpaper
Площад е в ремонт

Петиция в САЩ: Кристо да създаде оградата с Мексико

Можем да превърнем расистки проект в публично арт събитие, предлагат инициаторите

„Бягаща ограда“ е издигната от Кристо и Жан-Клод през 1976-а.

E-mail

Невероятна петиция набира подписи в специализирания сайт „Чейндж“. Малко повече от 500 души вече са се включили в призив към новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да възложи на Кристо да създаде нова версия на своята „Бягаща ограда“ по границата между Съединените щати и Мексико.

В петицията се посочва, че първият проект на концептуалния художник в Сонома е завършен през 1976-а с огромен успех. Макар и само 24,5 мили тогава (39,4 км), в пълна дължина днес той би могла да трансформира расистка идея в публично арт събитие, както и да помогне за подобряването на образа на САЩ като културен визионер.

Кристо и Жан-Клод завършват своята „Бягаща ограда“ на 10 септември, 1976. Тя е премахната без видими следи 14 дни по-късно – животът на инсталацията е точно колкото и „Плаващите кейове“ от миналата година.

Разположена на хълмовете на Сонома в Северна Калифорния, оградата се състои от 2050 панела от бял найлон, окачени върху стоманени кабели чрез 350 хиляди кукички. Кабелите пък са опънати върху 2050 стоманени стълба, забити в земята.


Aqua Reotier