Почина Димитър Чернев, голям театрален човек

Димитър Чернев (1955 – 2017) - Почина Димитър Чернев, голям театрален човек

Димитър Чернев (1955 – 2017)

На 62 години си отиде театралният критик Димитър Чернев, съобщава сп. „Театър“.

„Димитър Чернев е не само театровед, критик, познавач на театъра, но и личност – категория, която поставяше на преден план етиката и достойнството на театралния човек“, пише Кева Апостолова.

Чернев завършва театрознание в НАТФИЗ през 1981 г., отбелязва сп. „Театър“. Работи като драматург във Врачанския театър и като главен експерт в Националния център за театър към Министерството на културата. Негови статии и театрални рецензии излизат в пресата и в специализирани издания. Поставял е и като режисьор. Автор е на книгата „Критикът с моята сянка. Текстове за театър и други” („Авангард принт”, 2006).

„С театралните си размисли и позиции, публикувани в своя профил в социалната мрежа Димитър Чернев направи нещо непознато досега: той събра около себе си почти цялото фейсбук театрално семейство, което четеше с интерес есетата му, влизаше в диалог с него, споделяше на своите стени – посочва Кева Апостолова. – Много горчиви истини за българския театър успя да изрече той, но и много надежда.

Палячи

Ще ни липсва неговата човешка доброта и мекота, професионалната ерудиция и моралния ръст, които винаги ни респектираха.“

Опелото ще се бъде на 22 ноември, сряда, от 13,30 ч. в столичния храм „Света Параскева“.

ДС