Bookshop Wallpaper
Western

Почина Джордж Ромеро, баща на зомби-хоръра

Той показа на кинаджиите, че за да предизвикаш голям страх, не е нужно да разполагаш с голям бюджет

Сцена от „Зората на мъртвите“

E-mail

Американският режисьор и сценарист Джордж Ромеро, режисьор, сценарист и продуцент, е починал в неделя на 77-годишна възраст в съня си, след кратка боледуване от агресивна форма на рак на белия дроб, съобщава „Лос Анджелис Таймс“. Малко преди смъртта си режисьорът е слушал саундтрака на един от любимите си филми „Тихият човек“ (1952) в компанията на съпругата си и дъщеря им.

Ромеро ще бъде запомнен на първо място като съсценарист (заедно с Джон Русо) и режисьор на „Нощта на живите мъртви“ (1968) – филмът, който показа на кинаджиите от по-късните поколения като Тоби Хупър и Джон Карпентър, че за да предизвикаш голям страх, не е нужно да разполагаш с голям бюджет.

Джордж Ромеро

„Живите мъртви“ залегнаха в основата на цял поджанр в хоръра – зомби нашествията, а Ромеро продължи успеха си със „Зората на мъртвите“ (1978), „Денят на мъртвите“ (1985), „Земята на мъртвите“ (2005), „Дневниците на мъртвите” (2007) и „Оцеляването на мъртвите“ (2009).

За да направи първи си филм, Ромеро се обръща за пари към екип от телевизионни продуценти от Питсбърг – и в крайна сметка успява да го заснеме за малко над 100 хиляди долара. Режисьорът и неговият екип получават 14 копия на филма, организират сами рекламата и разпространението – в 14 местни салона. Те сами финансират и световна премиера в нощта на Хелоуин.

Повечето критици се опитват на сринат новия филм с обвинения в „безпрецедентен садизъм… който предизвиква сериозни съмнения в психичното здраве на създателите му“. Но зрителите го харесват, а с времето и критиците признават, че освен графично изобразеното насилие, с което се отличават, филмите на Ромеро съдържат социалнополитически послания, които ги издигат над обичайното ниво в хорър жанра.

Още по-важното е, че режисьорът пръв представи на широката публика и предизвиква интереса на безчет свои последователи към зомбитата – тези безмозъчни, жадни за жива човешка плът не-мъртви, които се радват на голям успех в съвременна попкултура.


Bookshop 728×90