Bookshop Wallpaper
Western

Подпален кранът за демонтажа на паметника пред НДК

Среднощна партизанска акция, въоръжена с бензин

Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

E-mail

Кранът, с който от началото на седмицата се демонтира паметникът пред НДК, горя в събота срещу неделя. Машината е подпалена и трайно повредена, след като са били унищожени електроинсталациите й.

„В момента, 3,20 ч. сутринта, гори кранът пред останките на паметника „1300 години България“. Пожар си е. Минувачи се свързаха със 112. Хората открито говорят за саботаж. Мирише на горяща синтетика. Кранът сякаш се разпада. Пожарната дойде около 8 минути след сигнала. Във въздуха има висок стълб черен дим. Топлината се усеща на двайсетина метра от оградите“, написа Манол Глишев във Фейсбук.

„Около 3 след полунощ са атакували обект „Шестокрилия“ – гласи статус и Пламен Даракчиев в социалната мрежа. – Вероятно с коктейли „Молотов“, тъй като е изгорял чисто новият 150-тонен кран на фирмата-изпълнител на строителните работи по демонтажа на паметника. Щетата е най-малко за 1 млн. лв., колкото струва кранът.

Червените интелектуалци, вдъхновители на протеста в защита на соцсимвола са абсолютно невинни. Най-малкото, заради причини от възрастово естество.“

Партизанската акция е извършена малко след 3 ч. след полунощ, потвърдиха от МВР-София, цитирани от Клуб Z. Извършена е от няколко души, нахлули зад загражденията с няколко туби бензин, научи „Площад Славейков“. Минувачите са чули и видели няколко експлозии.

Горелият кран

Работник почиства района около паметника след палежа.

Демонтажът на монумента временно ще бъде преустановен, но не и спрян, уверяват от „Софинвест“, които провеждат разглобяването руината. До петък остана за сваляне само една пластиките.


ДС