Bookshop Wallpaper
Western

Прайд на президентшата, м?

Да бъдем българи, а не широкоскроени космополити, призова в статус във Фейсбук Първата дама Десислава Радева

Десислава Радева заедно със съпруга си, президента Румен Радев (в гръб) на откриването на изложба. Снимка: Емил Георгиев

E-mail

Какво перо и гражданска позиция само! Първата дама на България, г-жа Десислава Радева, разпространи чрез личния си профил във Фейсбук позицията си за провелия се в събота „София Прайд“ – но засегна и други важни за обществото теми.

Волеизлеянието на г-жа Радева в предпочитаната ѝ платформа (вече активно споделяно) преминава от потенциално тъжна лична история, през клиширан виц без финал, бърза статистическа справка за СПИН и апел към хомосексуалните хора да не парадират (защото са дискриминирани точно както и пенсионерите, че и хетеро човеците), та до констатация, която предполага несъвместимост между българско самосъзнание и космополитен натюрел.

Четох позицията на г-жа Радева с особено внимание и сега ви я предлагам и тук, придружена с козметични бележки от мен в ключовите моменти. Надявам се, че не съм преиграл. Репликите в курсив са на Първата дама и са без редакторска намеса.

***

Заведох 6-годишния ни котарак Чарли на ветеринар – рутинната процедура против бълхи и кърлежи. И така, съвсем между другото, докторът ме попита искам ли да го изследвам за котешки СПИН. Шах с пешката! Даже не ми е минавало през ум, че това заболяване съществува при котките. Попитах: И, ако резултатът е положителен, какво правим? Отговорът беше: Нищо, просто си знаете. Не се лекува! Продължих с въпроса: Заразен ли е за хора, за кучета? Не – отговори симпатичният доктор – Предава се по полов път, само при котките.

Котките са прекрасни животни и от цялото си сърце се надявам с любимката на г-жа Десислава Радева всичко да е наред. Но не разбирам причинно-следствената връзка между трогателната история тук и следващото:

Някак асоциативно се присетих за Прайда и се помолих вътрешно дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки. Не за друго, а защото статистиката за 2016 година показва, че пътят на инфектиране с ХИВ/СПИН е „39% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици”.

Не за друго, но от тази статистика не излиза ли, че по-малко от половината заразени са с хомосексуални наклонности?

А прайдът ще го видят много младежи, девойки и невръстни деца.

Като споменах невръстни деца и се сетих за оня виц с Холмс и Уотсън:

– Какъв е този шум на улицата, Джон?
– Гей парад, сър.
– И какво искат?
– Еднополова любов, сър?
– И кой им забранява, Джон?
– Никой, сър!
– Тогава защо крещят?

Отговора го знаете. Представете си, ако е проведен между майка и невръстното й дете…

Трудно е да си го представим – диалогът е анекдот със съмнителни хумористични качества и в оригинала неслучайно се води между „Шерлок“ и „Уотсън“ (да не забравяме, че двата образа от вица нямат нищо общо с проникновените герои на Артър Конан Дойл), а не между майка и невръстното ѝ дете. Просто децата традиционно нямат против шума на улицата или веселите шарени хора, които се забавляват заедно веднъж годишно (е, освен ако не са деца на застаряващ мъж, който ги възпитава да си върнат дъгата от „педерастите“).

Всъщност Прайдът за мен иде да покаже, че тези хора искат да изразят своята смелост, и гордост дори, за различност. Достойно за уважение! Смели, разчупващи стереотипа, шарени и весели, минали по един или друг начин под дъгата. Имам доста такива приятели и сме в много добри отношения, с взаимно уважение едни към други. Всеки има право на свой избор. Стига да не пречи на останалите.

Не разбираме попречил ли е „София Прайд“ на г-жа Радева, но обективно погледнато как би могъл? Стига, разбира се, да няма твърдо против да мине с колата си или пеш по съседна пряка, ако се случи в едни конкретни два часа в центъра на София в неделя.

Думата ми не е против хомосексуалните, бисексуални, трансджендър и другите производни. А за претенцията им за различност.

Мили прайдващи, моля ви, не подминавайте факта, че всички сме различни. Независимо дали сме хетеро или хомо ориентирани. ДНК-то е еднакво само при еднояйчните близнаци, но дори там в някои случаи има пробойни. Във вените на всеки от нас тече код, различен от този на ближния ни.

+1 от мен за последното, с поправката, че у всекиго от нас тече различен код от този на ближния ни, и тази различност е общото помежду ни.

Уважавам Ви, но не преигравайте, моля! Никой нищо не Ви е забранил! Вие сте толкова дискриминирани, колкото българския пенсионер, например. Колкото многодетните майки. Колкото хетеро-ориентираните хора дори. (Що не организираме прайд на хетеросексуалните, м?!)

Интересно съждение, което препраща към „Не искам да съм добре, само на Вуте да му е зле“. Щом и други са дискриминирани, всичко е точно, така ли? Нима някой би въстанал срещу справедлива протестна демонстрация на пенсионери например? Или на многодетни майки? Не, разбира се – такива обществени апели за равни права се приветстват от всички. Но ако равни права искат гейовете, това е вече огромен проблем, м?

Ако истински желаете да бъдете полезни в обществото, следващият път, освен розови помпони на барабаните си, направете информационни листовки за превенция от ХИВ/СПИН, за рисковите групи, за статистиката в страната и света. Просто давам идея, за да е по-смислено за всички, някак.

У мен съществува дълбоко убеждение, че огромната част от присъствалите на Прайда в събота са съвсем наясно за претенцията на ХИВ/СПИН, много повече от други групи, особено в забравената от жълтите павета далечна провинция – групи, които си нямат и представа що е „безопасен секс“. Ако г-жа Радева научава за котешкия СПИН днес, то съм сигурен, че за човешкия знаят всички „прайдващи“, както ги нарича.

Да, животът е прекалено кратък, за да бъде вземан насериозно. Но след нас идват поколения, които ние трябва да възпитаме, да информираме, за да не правят своя избор на сляпо.

П.С. Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ). Трагедия, която пълни сърцата ни със скръб и много, много гняв! Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити. Нищо лично!

Смъртта на кап. Иванов е несъмнено трагедия, а неговата саможертва заслужава поклон. Но каква е връзката тук със събитие от коренно различен род? И защо се създава противопоставяне между „българи“ и „широко скроени космополити“? Може би българите сме тесногръди еснафи, според г-жа Радева? Не може ли да си хем българин, хем широкоскроен?

Нищо лично.


Bookshop 728×90