Bookshop Wallpaper
Площад е в ремонт

Просто велик (видео)

Десет години от смъртта на Павароти, един от най-големите оперни тенори за всички времена

Близо 50 години на сцената, Лучано Павароти е сред най-великите тенори на всички времена.

E-mail

Безспорно велик, несъмнено един от най-големите оперни тенори за всички времена. Лучано Павароти почина на 6 септември 2007 г. и тази година се навършва точно десетилетие от смъртта му – което ще бъде отбелязано с концерт в „Арена ди Верона“, с участието на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и редица звезди от оперната и поп сцени.

Кариерата на Маестро Павароти започва през април 1961-а в Италия – в малък театър в Реджо нел’Емилия, като Родолфо в „Бохеми“ – и завършва с паметно изпълнение на Nessun Dorma на Зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г. Тенорът е прочут с белканто оперите си, Вердиевия репертоар и с най-големите творби на Пучини – „Бохеми“, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“.

Но не остава само на сцената – Павароти е известен с благотворителната си дейност. Години наред той подпомага с различни кампании бежанците, Червения кръст и други каузи.

Като знакова дата в историята на оперната музика ще остане 7 юли 1990-а. Тогава на сцената на Термите на Каракала в Рим за първи път заедно излизат Тримата тенори – Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго, за забележителен кросоувър между опера, поп и традиционна италианска музика. Записът на концерта се превръща в най-продавания класически албум за всички времена и води до нови и нови участия. Четири години по-късно 1,3 милиарда зрители по целия свят гледат по телевизията концерта им на „Доджър стейдиъм“ в Лос Анджелис. За последно Тримата тенори се събират пред публика в Охайо на 28 септември 2003 г.

Изгубихме Павароти през 2007 г., но още слушаме гласа му. Предлагаме ви едни от най-известните изпълнения на Маестрото.


Bookshop 728×90