Лист wallpaper
Концертгебау

Салиери срещу Моцарт и Господ (и у нас)

„Синема сити“ с две прожекции на прочутия спектакъл на Британския национален театър „Амадеус“ (видео)

„Амадеус“ е зашеметяваща театрална творба с две богати централни роли, пише Майкъл Билингтън. В образа на Салиери влиза Лучиан Мсамати. Снимка: Британски национален театър

E-mail

Тъмнокож Салиери се изправя срещу Моцарт, Бог и собствения си оркестър. Посрещнат с овации от критика и публика през 2016 г., театралният спектакъл „Амадеус“ на Британския национален театър и режисьора Майкъл Лонгхърст ще може да се види и в България – запис на представлението ще бъде излъчен на 27 септември и 4 октомври в „Синема сити“, като част от програмата „NT Live“.

Премиерата на пиесата на Питър Шафър през 1979 г. ѝ носи множество награди „Оливие“ и „Тони“, а след това „Амадеус“ е адаптирана за прочутия филм на режисьора Милош Форман, получил „Оскар“.

Продукцията на Лонгхърст включва 16 актьори, шестима певци, 20 оркестранти и, според британския критик Майкъл Билингтън, ни напомня за таланта на Шафър да създава паметни театрални зрелища.

„Амадеус“ е зашеметяваща театрална творба с две богати централни роли – пише Билигтън в „Гардиън“. – Мсамати, в чиято роля са били Пол Скофийлд, Иън Маккелън, Дейвид Съкет и Рупърт Еверет, е отличен Салиери. Той дава ясно да се разбере, че атаките му срещу Моцарт са война със самия Бог, от когото Салиери се чувства лично предаден. Отвъд това, Мсамати улавя контраста между публичния и частния образ на Салиери. Външно той е най-сдържаният от всички композитори. Но оставен насаме, той страда от болка, не на последно място, защото е единственият човек във Виена, способен да оцени гениалността на Моцарт.“

Като Салиери и Моцарт ще видим Лучиан Мсамати и Адам Гилън. Участват още Карла Кром, Сара Аманкуа, Хамд Анимашон, Том Едън, Александра Мати, Хю Сачс, Джофри Бийвърс, Фльор де Брей (сопрано), Уенди Даун Томпсън (мецосопрано), Питър Уилкок (бас-баритон), Иймън Мълхол (тенор), Андрю Макбийн, Еверал Уолш и „Саутбанк Симфония“.

Сценографията на спектакъла е на Хлое Ламфорд, хореографията – на Имоген Найт. Музиката е дело на Саймън Слатър.

Билетите за прожекциите са на цена 15 лв. и са вече в продажба.


Bookshop 728×90