Шарл Азнавур за времето, когато сексът не бeше тормоз

Не съм стар, само годините ми са много, споделя 93-годишният певец в интервю преди концерта си в „Арена Армеец“

Шарл Азнавур има планове в музиката поне до 100-годишнината си. Снимка:  Арт.бг - Шарл Азнавур за времето, когато сексът не бeше тормоз

Шарл Азнавур има планове в музиката поне до 100-годишнината си. Снимка: Арт.бг

През 40-те, 50-те до 60-те години във Франция не е бил познат сексуалният тормоз – или поне Шарл Азнавур е гледал на него другояче. Това разбираме от думите му в интервю за „Франс прес“, в което той споделя за младостта и приятелите си. 93-годишният Азнавур си спомня с топло чувство за великата Едит Пиаф, която му е дала първи насоки и полезни контакти в самото начало на неговата кариера – и на него, и на други млади по онова време изпълнители. Помагала им е – и се е считало за редно дебютантите да споделят леглото на своята покровителка.

„Повечето млади певци, които тя лансираше, бяха и нейни любовници. Не и аз. Тя ме подкрепи по други причини. Миналото ми доста приличаше на нейното. Родителите ми бяха чужденци, които не говореха френски. Пиаф беше дете на улицата. Това ни сближи. Пиаф е единствената жена, която ми оказа влияние в работата”, откровен е артистът.

Азнавур продължава да е най-познатият жив френски певец в целия свят. На 93 години той продължава да обикаля с концерти света – и на 30 ноември ще излезе и пред българската публика в столичната зала „Арена Армеец“. Азнавур смята, че най-важното е да не се уморяваш.

„За да те обича публиката, трябва и ти да я обичаш”, казва той.

Репин

Държаха се отвратително с Джони

В интервюто певецът се разпростира върху спомена за своя близък приятел Джони Холидей, който се бори с рака на белите дробове, когато среща младия Азнавур и се опитва да пее.

„Всички се държаха отвратително с Джони. Анри Салвадор беше непоносим, изправи се в залата и каза, че никога не е чувал нещо толкова лошо. Никой няма право да се държи така, дори и да е вярно”, смята певецът, който е написал песента „Retiens la nuit” за Джони Холидей.

„Той беше добър изпълнител! Как не го разбраха през всичките тези години?”, ядосва се той.

Colibri april 2017

Не съм стар, навърших години

Азнавур пее на много езици, когато се намира извън Франция. Не се храни преди концерт и не пие вода по време на изпълнение.

„Не обичам да виждам изпълнители, които пият вода по време на концерт – казва певецът. – Намерих свой начин. Модерността не е да си модерен, а да принадлежиш на собственото си време. Не обичам да казват, че съм стар. Не съм стар, навърших години. Не е същото”.

След албума „Encores” от 2015 г. Шарл Азнавур планира да се завърне в студиото. Подготвя нови записи и има планове поне до стогодишнината си.

„Имам 40 готови песни. Ще запиша дузина като начало. После ще раздам някои на други изпълнители. В края на краищата, печелил съм си хляба, други хора са пели песните ми”, споделя Азнавур.

Вижте още: АЗНАВУР ПЕЕ САМО ПРЕД 5500 ДУШИ У НАС

ДС