Шарл Азнавур за времето, когато сексът не бeше тормоз

Не съм стар, само годините ми са много, споделя 93-годишният певец в интервю преди концерта си в „Арена Армеец“

Шарл Азнавур има планове в музиката поне до 100-годишнината си. Снимка:  Арт.бг - Шарл Азнавур за времето, когато сексът не бeше тормоз

Шарл Азнавур има планове в музиката поне до 100-годишнината си. Снимка: Арт.бг

През 40-те, 50-те до 60-те години във Франция не е бил познат сексуалният тормоз – или поне Шарл Азнавур е гледал на него другояче. Това разбираме от думите му в интервю за „Франс прес“, в което той споделя за младостта и приятелите си. 93-годишният Азнавур си спомня с топло чувство за великата Едит Пиаф, която му е дала първи насоки и полезни контакти в самото начало на неговата кариера – и на него, и на други млади по онова време изпълнители. Помагала им е – и се е считало за редно дебютантите да споделят леглото на своята покровителка.

„Повечето млади певци, които тя лансираше, бяха и нейни любовници. Не и аз. Тя ме подкрепи по други причини. Миналото ми доста приличаше на нейното. Родителите ми бяха чужденци, които не говореха френски. Пиаф беше дете на улицата. Това ни сближи. Пиаф е единствената жена, която ми оказа влияние в работата”, откровен е артистът.

Азнавур продължава да е най-познатият жив френски певец в целия свят. На 93 години той продължава да обикаля с концерти света – и на 30 ноември ще излезе и пред българската публика в столичната зала „Арена Армеец“. Азнавур смята, че най-важното е да не се уморяваш.

„За да те обича публиката, трябва и ти да я обичаш”, казва той.

Америка за България

Държаха се отвратително с Джони

В интервюто певецът се разпростира върху спомена за своя близък приятел Джони Холидей, който се бори с рака на белите дробове, когато среща младия Азнавур и се опитва да пее.

„Всички се държаха отвратително с Джони. Анри Салвадор беше непоносим, изправи се в залата и каза, че никога не е чувал нещо толкова лошо. Никой няма право да се държи така, дори и да е вярно”, смята певецът, който е написал песента „Retiens la nuit” за Джони Холидей.

„Той беше добър изпълнител! Как не го разбраха през всичките тези години?”, ядосва се той.

Ангел Заберски представя Symphony – JAZZ

Не съм стар, навърших години

Азнавур пее на много езици, когато се намира извън Франция. Не се храни преди концерт и не пие вода по време на изпълнение.

„Не обичам да виждам изпълнители, които пият вода по време на концерт – казва певецът. – Намерих свой начин. Модерността не е да си модерен, а да принадлежиш на собственото си време. Не обичам да казват, че съм стар. Не съм стар, навърших години. Не е същото”.

След албума „Encores” от 2015 г. Шарл Азнавур планира да се завърне в студиото. Подготвя нови записи и има планове поне до стогодишнината си.

„Имам 40 готови песни. Ще запиша дузина като начало. После ще раздам някои на други изпълнители. В края на краищата, печелил съм си хляба, други хора са пели песните ми”, споделя Азнавур.

Вижте още: АЗНАВУР ПЕЕ САМО ПРЕД 5500 ДУШИ У НАС

Bookshop 728×90