Ще стигне ли Кубрик отново до големия екран?

Открит е сценарий на режисьора, вдъхновен от „Огнена тайна“ на Стефан Цвайг и почти готов за реализация

Сценарият бил брандиран с логото на „Метро Голдуин Майер“, които най-вероятно прекратили работата по проекта, когато Стенли Кубрик започва „Пътеки на славата“ (1957). - Ще стигне ли Кубрик отново до големия екран?

Сценарият бил брандиран с логото на „Метро Голдуин Майер“, които най-вероятно прекратили работата по проекта, когато Стенли Кубрик започва „Пътеки на славата“ (1957).

„Отдавна изгубен“ сценарий на режисьора Стенли Кубрик, писан през 1956 г., беше намерен – и текстът е „толкова близо до завършване“, че може да бъде реализиран и от съвременните кино творци, пише „Индипендънт“.

Дълго време преди смъртта си през 1999 г. режисьорът е работил над адаптацията на книгата на Стефан Цвайг „Огнена тайна“ за големия екран. Сценарият е малко над 100 страници, съсценарист е писателят Калдър Уилинам, работил с Кубрик и по други негови филмови проекти. Историята разказва за мъж, който се сприятелява с малко момченце, за да прелъсти омъжената му майка, действието се развива в спа курорт.

Откритието е направено от Нейтън Ейбрамс, професор по филмово изкуство в университета в уелския град Бангор.

„Кубрик е искал да направи такъв филм, но никой не е смятал, че сценарият е готов. Сега имаме копие и то доказва, че е написал пълен сценарий – казва Ейбрамс. – Не можех да повярвам. Толкова е вълнуващо, вярваше се, че е изгубен.“

ARA MALIKIAN

Сценарият бил брандиран с логото на „Метро Голдуин Майер“, които най-вероятно прекратили работата по проекта, когато Кубрик започва „Пътеки на славата“ (1957). Според Ейбрамс подобна история за изневяра, противоположна на интерпретацията на Кубрик върху Набоковата „Лолита“, може би е била твърде „рискована“ за Холивуд през 50-те години.

„Детето се държи като неподозиращ сватовник на майка си и бъдещия ѝ любовник, създавайки смущаваща история за сексуалността и детския тормоз“, коментира професорът.

Той не вижда причина сценарият да не бъде адаптиран за големия екран днес от съвременните режисьори.

Сценарият е открит от Ейбрамс случайно, правейки проучване за новата си книга „Широко затворени очи: Стенли Кубрик и създаването на последния му филм“, която ще излезе на пазара следващата година. Текстът бил собственост на сина на един от предишните колаборатори на режисьора.

Ангел Заберски представя Symphony – JAZZ

Стенли Кубрик е една от най-почитаните личности в Холивуд, създал е превърналите се в класика „Спартак“, „2001: Космическа одисея“ и „Сиянието“. Умира няколко месеца, след като приключва работата си по „Широко затворени очи“ с Том Круз и Никол Кидман.

ДС