Bookshop Wallpaper
Western

Стефан Цанев: Рашидов да лъже… Това би било върхът!

Да се награждават хората, репресирали народа, е перверзия, заяви писателят за ордена „Златен век“ на Димитър Иванов

Стефан Цанев описа отговора на Рашидов към писмото му „хитро написан“.

E-mail

Не мога да повярвам, че Вежди Рашидов лъже… Това би било върхът! Така Стефан Цанев коментира писмото на министъра в отговор на неговия отказа от „Златен век“. Писателят гостува в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ, където заяви, че не той е първопричината за т. нар. „скандал“ и поиска да изясни два важни елемента, за да стане ясно „кой лъже в момента“.

„Вежди Рашидов каза, че той не е подписвал такава заповед – един вид, такова нещо няма и аз съм отказал нещо, което не ми е давано – обясни Цанев. – На 6 януари в сайта на Министерство на културата предълго и на два пъти се споменава как точно след „Процесът против богомилите“ ще ми бъде връчено това най-високо отличие. Аз не мога да повярвам, че Вежди Рашидов лъже… Това би било върхът! Значи сайтът лъже. Това е една лъжа, която ме подведе да напиша това писмо (бел.ред. – писмото от 9 януари, с което отказва „Златен век“). И това доведе до всичко, до което може да доведе един човек – особено на моята възраст. Можех да получа инфаркт, можех всичко… Кой носи отговорност за тази лъжа в сайта? Много ми е интересно да ми бъде отговорено някога.“

Стефан Цанев описа отговора на Рашидов към писмото му „хитро написан“ – в контекста на твърденията на министъра, че поетът друг път не е отказвал награди, особено парично подплатени.

„Всичко е наред – коментира Цанев. – Аз пак ви казвам: ако той лъже, не би трябвало да спи спокойно.“

Вижте още: РАШИДОВ КЪМ СТЕФАН ЦАНЕВ: НЕ СЪМ ТИ ПРЕДЛОЖИЛ ОЩЕ НАГРАДА, ПРИЯТЕЛЮ

Драматургът обясни в предаването, че не познава лично човека, заради когото отказа „Златен век“ – Димитър Иванов. Той коментира, че не знае какви са добродетелите, „които сигурно [той] има“, и че „сигурно най-малкото е умен, за да стигне до такъв висок пост“.

Да се награждават обаче хората, които са репресирали народа по време на комунистическия режим, заяви Цанев, е прекалено. Може да им се прости, но не и да бъдат наградени, добави той.

„Това, че Вежди Рашидов, който представлява правителството, го награждава, означава, че българското правителство награждава институцията Държавна сигурност. Това е опасен прецедент според мен – обясни писателят. – Затова реагирах по този начин и мисля, че имам право като гражданин да реагирам.“

„Перверзия“ нарече Стефан Цанев явлението да се връчва най-високата награда на Министерството на културата на човека, оглавявал отдела, занимавал се с „репресии именно против хората на изкуството и на културата“.

Вижте още: ОРДЕН ЗА ГЕСТАПОТО НА КУЛТУРАТА

Той добави, че творците по цял свят връщат отличия и това е коректив на властта. За тях самите пък било отговорност от кого приемат награди и от кого – не.


Bookshop 728×90