Bookshop Wallpaper
Концертгебау

Свещеник срещу мафията

Епископ издаде декрет със забрана гангстери да стават кръстници

В диоцеза на Мишеле Пенизи влиза и Корлеоне, родното място на Дон Корлеоне, измисленият Кръстник в романа на Марио Пузо и филмите на Франсис Копола по книгата.

E-mail

Епископ в Сицилия забрани известни мафиоти да бъдат кръстници при кръщенета в църквите от неговия диоцез, предава „Гардиън“. Мишеле Пенизи, епископ на Монреале, близо до Палермо, заяви в петък, че е издал декрет в опит да спре всяко съмнение, че босовете на организираната престъпност имат нещо общо с божественото.

„Мафията винаги е приемала понятието „кръстник“ от Църквата, за да дава на своите лидери осанка на религиозен респект, въпреки че всъщност тези два свята са напълно несъвместими“, каза епископът.

В диоцеза на Пенизи влиза и Корлеоне, градче, обладано от духа на вендетата в Палермо, което е и родното място на Дон Корлеоне, измисления Кръстник в романа на Марио Пузо и филмите на Франсис Копола по книгата.

През февруари епископът стана известен, след като критикува свещеник, допуснал синът на един от най-известните сицилиански ганстери, Тото Риина, да стане кръстник при християнско кръщение.

Този епизод доведе и до сегашния декрет, който и самият Пенизи признава, че трудно ще се наложи предвид културата на омертата – закона на мълчанието – която пречи на италианските опити да противодействат на организираната престъпност.

„Ако някой е без присъда, не можем да го съдим по слухове, без доказателства – заяви епископът, като добави, че декретът му не затваря вратите на храма пред мафиоти, които търсят изкупление. – Ако някой от тях признае, че е съгрешавал, поиска прошка за това, което е извършил, тогава можем да търсим път за душевен прелом.“

През 2008 г. Пенизи получи смъртни заплахи от мафията, след като забрани да се провеждат религиозни погребения за известни гангстери.


Набуко