Bookshop Wallpaper
Western

Светлана Алексиевич опроверга новина за смъртта си

Писателката разбрала, че е „починала“ от журналисти. Слухът – дело на италиански журналист

E-mail

Светлана Алексиевич е жива – това звучи като странно начало за новина, но не и предвид съобщението за смъртта за нобеловата лауреатка от 2015 г., публикувано от името на френския културен министър Франсоаз Нисен в Туитър. Самата писателка опроверга „вестта“, че е починала.


Скоро след като руски медии съобщиха за смъртта на Алексиевич, позовавайки се на уж френската министърка, агенция РБК публикува и опровержението. Пред изданието Алексиевич е заявила, че „се чувства добре“ и в момента е в Сеул, като е добавила, че е научила за своята „смърт“ от журналисти.

Малко след това се разбра и генезисът на фалшивата новина. В същия профил, на Нисен, се появи нов туит, в който се съобщава, че профилът не принадлежи наистина на френската министърка, а е създаден от италиански журналист на име Томазо Дебенедети.

Самият профил с името и снимката на Франсоаз Нисен е създаден около 21 часа преди да бъде публикувана „новината“ за Алексиевич – около 16 ч. (бълг. време) в сряда, т.е. малко след като действителната Нисен бе назначена на поста министър на културата на Франция.


ДС