Bookshop Wallpaper
Площад е в ремонт

Триум(ф) на глупостта

Стопкадърът от началото на филма „Триумф на волята“ на Лени Рифенщал е добавен от нас към публикацията за интервюто с Илиана Раева по Нова тв.

E-mail

Гледам Нова тв и не вярвам на ушите си. На екрана Илиана Раева разговаря с Лора Крумова, а над тях с хубави големи букви пише „Триумф на волята“. Проверявам дали случайно не съм попаднал на тв „Алфа“ – във Воленовото студио такъв надпис би бил далеч пò на място. Все пак „Триумф на волята“ е култово произведение на германското документално кино от времето на Хитлер – филм на Лени Рифенщал (посветен на конгреса на Националсоциалистическата германска работническа партия от 1934 г.). А доколкото знам, въпреки опитите си да влезе в политиката, Илиана Раева няма нищо общо националсоциализма…

Пак поглеждам – и виждам, че не било „Триумф на волята“, а „Триум на волята“. Може би триум е термин от художествената гимнастика? Но по-скоро е буквена грешка – искали са да напишат „триумф (на волята)“, което си е тотален триумф на глупостта. И глупостта не е в изпусната буква „Ф“ – това може да се случи на всеки, а в идеята да кръстиш интервюто си на прочуто произведение на нацизма.

Какво ли още ще видим – среща с бивши състезателки на Нешка Робева, наречена „Под игото“? Книга със спомени на Боян Радев, озаглавена „Моята борба“? Или някакъв друг триум(ф) на глупостта?


ДС