Bookshop Wallpaper
Концертгебау

„Вълшебната флейта“ на Моцарт – фантастично зрелище в Будапеща (снимки, видео)

Спектакълът на Бари Коски е смесица от Александър Родченко и Тим Бъртън, Чарлс Дикенс и Фриц Ланг, неми филми и комикси

В спектакъла героите ту са анимационни, ту от плът и кръв. Снимки: ЕПА/БГНЕС

E-mail

Изключително красива версия на Моцартовата опера „Вълшебната флейта“ ще бъде представена в Будапеща тази вечер, 20 април. Спектакълът ще бъде част от Будапещенския пролетен фестивал – най-голямото културно събитие в унгарската столица, което привлича много фенове на класическата музика и джаза. Фестивалът се е превърнал в едно от водещите европейски културни събития, с поредица от оперни представления, концерти, балетни и театрални спектакли. Изборът е между 120 програми на 40 различни места – включително площади, паркове, музеи, църкви…

Постановката е на англичанката Сюзан Андрейд и австралиеца Бари Коски в театър „Еркел“. Коски носител на титлата „Най-добър режисьор“ на Международните оперни награди през 2014-а. Този сезон той поставя в Кралската опера в Лондон, но доскоро беше главен режисьор на „Комише опер Берлин“, чийто оркестър и хор също участват в представлението. Диригентската палка е в ръцете на унгареца Хенрик Нанаси – музикален директор на „Комише опер“.

Заедно с британската театрална група „1927“ Коски е създал за продукцията на „Вълшебната флейта“ цял нов свят, който критикът на „Гардиън“ определя като „смесица от Александър Родченко и Тим Бъртън, Чарлс Дикенс и Фриц Ланг, немите филми от началото на ХХ век, и комиксите от ХХ век“.


Bookshop 728×90