Bookshop Wallpaper
Концертгебау

„Влюбеният Шекспир“ в Народния театър

Спектакълът на Пламен Марков гостува в София

Цялата артистична свита около спектакъла е заета да разясни на зрителя кога, как и защо все пак се влюбва човек.

E-mail

„Влюбеният Шекспир“, през погледа на проф. Пламен Марков, гостува от Варна на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Спектакълът, по сценария на едноименния филм, бе представен пред зрителите във Варна в последните дни на февруари, а сега пристига и в столицата за едно представление – на 6 март.

Трупата на Варненския театър играе по драматизацията на филма на Ли Хол „Влюбеният Шекспир“, спечелил седем оскара. Костюмите и сценографията са дело на Мира Калоянова, а автор на музиката е Калин Николов, носител на „Икар“ за работата си по друг текст на Шекспир, „Ричард III“.

В главната роля в спектакъла, тази на Уил Шекспир, влиза Адриан Филипов. Виола е Цветина Петрова, Хенслоу – Стоян Радев, а Николай Кенаров се превъплъщава във Фениман. На сцената за представлението излизат повече от 31 актьори.

„Влюбеният Шекспир” е комедия за недоразуменията около написването на пиесата „Ромео и Жулиета” и забраната жени да играят в театъра. Много от героите, репликите и сюжетните похвати се отнасят до пиесите, а в постановката на проф. Пламен Марков и съвсем буквално до сонетите на барда, така че преживяването на Шекспир не е лишено от автентичност.

Цялата артистична свита около спектакъла  е заета да разясни на зрителя кога, как и защо все пак се влюбва човек. А на тази цел служи и прословутото английско чувство за хумор.


Набуко