Bookshop March 2017 2

За нас, хората от Площада

„Площад Славейков“ е медия за култура. Зона, свободна от чалга. А какво е културата за всеки от нас?

Диляна ДИМИТРОВА
Главен редактор

diliana-dimitrova

„Площад Славейков“ обсъжда света чрез културата. Тя не се ограничава до едно представление, концерт, изложба, книга. А обхваща цялото общество, процесите в него, човека като Човек. Вълнува ме богатството от явления, които отразява и предизвиква; човека на изкуството, който не е просто творец и не се поставя в рамка; произведението, което предизвиква реакция, дори физическа.

***

Преслав ГАНЕВ
Зам.-главен редактор

preslav-ganev

Какво, питате, била културата за мен? При всеки опит да отговоря на въпроса, неминуемо в ума ми първо и последно изниква броят на дефинициите на понятието по принцип. Те са над 300 – да се отлъчи една за сметка на друга би било нечестно, а да се синтезират в общо определение не може. Също – Веничка Ерофеев напомня:

„Умря от мъка и от прекомерна склонност към обобщаване“.

Затова се въздържам от обобщаване, пускам си плейлист, в който може да чуете Моцарт, „Гогол Бордело“ и Братя Аргирови, поглеждам към лавицата с книги срещу ми (с любов и презрение едновременно, защото  там стоят почти един до друг Борхес и Блага Димитрова) и се залавям за работа. Приятно четене.

***

Емил ГЕОРГИЕВ

13413985_10154266859867558_1792685220_n

Културата има много лица и проявления. Някои се гордеят с богатата ни древна култура, други се оплакват от бедната ни материална култура, трети страдат заради ниската ни здравна (а и правна) култура, а четвърти заплашват останалите с добре развита си физкултура… Думата „култура“ може да се използва и като синоним за цивилизация, образованост, възпитание. Но можем ли да наречем „културен“ някой, който веднага ще се сети за разликите между Панчо Владигеров и Златю Бояджиев, но няма да се сети да отстъпи място на възрастна жена в трамвая? Има стотици определения за културата, но за мен най-ценно изглежда това на английския писател Самюъл Бътлър (1835-1902):

„Човек е достатъчно културен едва когато е в състояние преди всичко да погледне с подозрение към културата.“

***

Редакционен съвет:

Нина ДИМИТРОВА

13521762_10154306809252558_807641153_n

Да си припомним думите на великия Гогол, за да си спомним какво е култура – „преддверие в Божия храм, в което човешката душа става красива“.

***

Ивайло ХРИСТОВ

Богдана КОСТУРКОВА

Деян ЕНЕВ

Виктор БОЖИНОВ

***

Веско ЕШКЕНАЗИ

vesko-eshkenazi

Културата – това е онова постижение на човешкия дух, което все още крепи света и дава надежда за бъдещето на човечеството.

***

Елена КРЪСТЕВА

Гергана ДИМИТРОВА

gergana-dimitrova2

Културата е желание, ненаситност и насищане. Тя е в отворена книга и зад затворени очи. В тишината и в суматохата по Радичков. В гласа на непозната птица и в нюансите на позната картина. Понякога излиза от мръсна, схлупена колиба, а друг път ѝ отделят палат. Ще я търсиш утре, а ще я намериш вчера. Тя е пълна луна и празен кладенец. Културата е у всеки от нас.