Загадката с изчезването на Амелия Еърхарт разрешена?

Първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, е загинала на необитаем остров в Пасифика

Хилари Суонк в образа на Амелия Еърхарт в биографичния филм „Амелия“ (2009 г.) - Загадката с изчезването на Амелия Еърхарт разрешена?

Хилари Суонк в образа на Амелия Еърхарт в биографичния филм „Амелия“ (2009 г.)

Кости, открити на необитаем остров в Тихия океан през 1941 г., е „почти сигурно“, че принадлежат на прочутата Амелия Еърхарт, твърдят учени в американско научно списание.  Еърхарт, самолетът и навигаторът ѝ изчезват безследно над Пасифика през 1937 г.

Съществуват много теории, опитващи се да обяснят какво се е случил при опита ѝ обиколи света със самолет. Амелия Еърхарт предприема околосветска обиколка през 1937-а – и по онова време тя може би е най-известната жена, поне в Западното полукълбо. Но на 2 юли следите ѝ се губят някъде над Тихия океан. След като в продължение на две години никой не открива следи от нея или самолета ѝ, в началото на 1939-а е обявена за мъртва, отбелязва Би Би Си.

През 1941-а британски учени, изследвали необитаемия остров Никумароро (на около 3 хил. км от Хавай), намират там човешки череп и кости, дамска обувка, навигационен уред, както и бутилка с билков ликьор бенедиктин – нещо, което се знае, че Еърхарт е носила със себе си и преди. Още тогава се появява хипотезата, че е възможно това са останките на авиаторката – но анализ, проведен във Фиджи, стига да заключението, че са на мъж.

Загадката „Еърхарт“ е подета отново през 2018-а и група учени отново се заема да проучи какво точно се е случило на 2 юни 1937-а. Изследване, публикувано в научното списание „Forensic Anthropology“ (Съдебна антропология), сочи, че 13-те кости, намерени на тихоокеанския остров имат 99% съвместимост с описанието на Еърхарт. Настоящото проучване противоречи на досегашнотно заключение, че останките от Никумароро принадлежат на мъж, но това се обяснява с недостатъчното развитие на съдебната антрополотия през 1941-а.

ARA MALIKIAN

Учените, работещи по случая, допълнително се затрудняват от факта, че костите (също като притежателката си) междувременно са изчезнали – затова новият анализ е правен на базата на снимков материал и на данни от разрешителното за летене на Еърхарт – по тях е изградена компютърна възстановка на тленните ѝ останки. За да се провери достоверността им, учените дори са се допитали до професионална шивачка, която по размерите на панталоните на авиаторката да отгатне точните показатели.

„Всичко това силно подкрепя тезата, че костите от Никумароро принадлежат на Амелия Еърхарт“, пише в заключителния доклад на учените по случая.

Еърхарт е едно от вдъхновенията на феминисткото движение и съвсем наскоро попадна в специалната колекция кукли „Барби“ на компанията „Мател“ заедно с Фрида Кало и още 12 други жени – модели за подражание.

Colibri april 2017
Bookshop 728×90