Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

1,2 милиона минаха по кейовете на Кристо

Това е късче от живота ми, написа българският художник след последния ден на творбата

Нощта, преди плаващите кейове на Кристо да бъдат демонтирани. Снимка: Страницата на Кристо във Фейсбук - 1,2 милиона минаха по кейовете на Кристо

Нощта, преди плаващите кейове на Кристо да бъдат демонтирани. Снимка: Страницата на Кристо във Фейсбук

„Плаващите кейове“ на Кристо се превърна в може би най-притегателното за публиката произведение на изкуството, създавано някога. За 16 дни то привлече 1,2 милиона души в малкото италианско градче Сулцано и не толкова популярното езеро Изео. 

Бройката на посетителите варира в различните издания. А цифрата 1,2 милиона е посочена от самия Кристо на страницата му във Фейсбук, придружена с ефектна нощна фотография на кейовете, снимана от хеликоптер.

„Всеки проект е като късче от живота ни и нещо, което никога няма да забравя – написа Кристо в социалната мрежа. – Жан-Клод и аз за първи път замислихме „Плаващи кейове“ през 1970-а. По-късно открих, че езерото Изео е най-вдъхновяващото място за реализиране на този проект. В Италия се сприятелих с толкова много хора, които сега смятам за свое семейство. Водите на езерото, пейзажът и селищата наоколо заедно бяха част от „Плаващи кейове“. Важна част от проекта е временният му характер, той има номадско качество – ето защо след 16 дни той приключи.“

Днес инсталацията вече се демонтира.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90