Този текст е публикуван преди повече от 1 година

1,3 млн. лв. ще предложи Общината за къщата на Яворов

Зам.-кметът Тодор Чобанов - за проблемите на площад „Славейков“, за ремонтите на Градската библиотека, къщата на Фингов и още

Търгът за последния дом на поета Пейо Яворов ще се проведе на 27 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - 1,3 млн. лв. ще предложи Общината за къщата на Яворов

Търгът за последния дом на поета Пейо Яворов ще се проведе на 27 септември. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ремонтът на фасадата на Столичната библиотека ще приключи през септември, а догодина на сградата, построена в края на 20-те и довършена през 30-те години, ѝ предстои основен ремонт. Тази и още някои новини съобщи днес зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов пред репортери на площад „Славейков” в присъствието на техническия ръководител на ремонта и представител на строителния надзор.

Д-р Чобанов отговори и на въпроси на „Площад Славейков”, свързани с приключилото, но не съвсем, обновяване на площада.

Градската библиотека

Скелето от страничната фасада скоро ще бъде свалено. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Настоящите ремонтни дейности по Градската библиотека са предизвикани от опасността части от мазилката да се откъртят и да застрашат здравето и живота на минувачите по ул. „Уилям Гладстон” и по самия площад. Работата по страничната фасада вече е на приключване, скоро работниците ще се заемат с демонтирането на скелето и до ден-два ще започнат работа по централната фасада. Тя е по-широка и там работата ще завърши между 15 и 30 септември. А догодина – надяват се от Общината – предстои да започне голям, основен ремонт, какъвто никога не е правен в 90-годишната история на сградата.

Америка за България

Днешната Столична градска библиотека е строена за Министерство на благоустройството, а по време на социализма е използвана за Градски комитет на БКП. През 1990 г., по време на Кръглата маса, по предложение на литературния критик Михаил Неделчев стана главна столична библиотека. След извършеното преустройство в сградата се помещават както библиотеката, така и Общинският театър „Възраждане”. Но там никога не е правен основен ремонт, от какъвто има остра нужда.

„Добрата новина – отбеляза доц. Чобанов – е, че вече почти е завършена обществената поръчка за избор на проектант, който ще изработи цялостно проекторешение за основен ремонт – с всички инсталации и елементи.”

1,3 млн. лв. за къщата на Яворов

Другата добра – или поне оптимистична – новина е, че на предстоящата сесия на Столичния общински съвет ще се гледа доклад, внесен от Чобанов преди няколко дни, включващ намерението на СО да придобие „многострадалната” къща на Яворов и най-сетне да се погрижи подобаващо за нея. Това е знаков обект, който десетилетия наред се прехвърля от едни собственици на други, има специфични проблеми, предизвикани от необмислени преустройства във втората половина на ХХ век.

Ако Общинският съвет одобри предложението и Общината стане собственик на имота, ще бъдат предприети всички необходими действия за спасяването ѝ, каза Тодор Чобанов. Но за да стане собственик на къщата заедно с терена, Общината трябва да спечели търга за нея, който ще се проведе на 27 септември тази година. За целта ще бъдат предложени около 1,3 милиона лева. Още около половин милион се очаква да отидат за ремонта на сградата.

Ремонт на къщата на Райна Княгиня

Зам.-кметът съобщи и трета добра новина – наследниците на Райна Княгиня заедно с общинската администрация са започнали вече реално работата по проект за ремонт на нейната къща в кв. „Банишора“. Тя не е архитектурна забележителност, но представлява знаково историческо място, което също дълги години е имало много проблеми.

Общината и наследниците имат ясни планове да направят от къщата музей, който обаче няма да бъде посветен на нейната революционна дейност (такъв музей има в родната ѝ къща в Панагюрище). Тук акцентът ще бъде върху факта, че тя е първата българка с акушерска диплома и основател на „Майчин дом”, изродила хиляди деца.

Къщата на Фингов

Къщата на архитект Георги Фингов може би си намери грижлив стопанин. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Благоприятна развръзка се очертава и за дългогодишната сага, през която мина къщата на арх. Георги Фингов на централната столична ул. „Шипка“. Тя беше предмет на най-различни намерения и апетити, които не бяха осъществени само благодарение на силния обществен натиск. Но сега общината най-накрая е попаднала на собственик, който има амбиция да реставрира този „архитектурен шедьовър“ в оригиналния му вид – и ще му съдейства с всичките си възможности.

Проблемите на площад „Славейков“

Зам.-кметът Тодор Чобанов съобщи, че фонтанът на площад „Славейков“ вероятно ще бъде пуснат „следващите седмици“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След целия този оптимизъм дойде ред да попитаме и за „Славейков“ – защо книжарите не се завръщат на площада?

„Архитект Здравков работи много сериозно заедно със самите книжари по очертаването на външния вид, размерите и характера на самите съоръжения. Това са преместваеми обекти, те не са в обхвата на ремонтните дейности на площада. Когато арх. Здравков се съгласи и получи подкрепата на най-заинтересованите, а именно самите книжари, те ще бъдат изработени, поставени и ще започне тяхната експлоатация“, обясни Тодор Чобанов.

Зам.-кметът каза, че се търси „добра, дизайнерска визия за слънцезащитните покрития“, които ще бъдат монтирани на металните перголи на площада, за да работят търговците на книги на сянка. Срок за изпълнението няма, защото – както обясни доц. Чобанов – „това е градски дизайн и е най-добре да се обмисли хубаво, за да не се получат сложни ситуации“.

На въпрос за все още неработещия фонтан, зам.-кметът посочи, че процедурата по въвеждането на водното съоръжение в експлоатация се бави, защото „когато има загинал човек, всички компетентни органи, които не сме ние, проверяват по три пъти електро-частите, отвеждащата инсталация… защото никой не иска да му тежи на съвестта нова злополука“:

„Но сме оптимисти, че в скоро в скоро време фонтанът ще заработи. Очакваме още следващите седмици техническите процедури да приключат и да бъде пуснат“.

Попитахме също не би ли било по-добре в тези жеги из София да има чешмички, вместо общината да раздава вода. Тодор Чобанов се съгласи, но добави, че „за съжаление ремонтите така се правят, че чешмичките се поставят най-накрая, когато всички останали дейности приключат. На площад Славейков на този етап чешма не се предвижда, но съвсем скоро такава ще бъде монтирана в градинката „Св. Седмочисленици” – там проблемът е с тялото”.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3