POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

$1,5 млн. за рецептата за щастие на Айнщайн

Преди близо век куриер получава от физика съвети за добър живот – вместо бакшиш

Алберт Айнщайн печели Нобелова награда за физика през 1921 г. - $1,5 млн. за рецептата за щастие на Айнщайн

Алберт Айнщайн печели Нобелова награда за физика през 1921 г.

Две бележки, в които Алберт Айнщайн собственоръчно е описал теорията си за щастлив живот, бяха продадени на търг в Йерусалим за 1,56 милиона долара. Прочутият физик дава бележките на куриер в Токио през 1922-а вместо бакшиш, предава Би Би Си. В няколко изречения Айнщайн посочва, че постигането на дълго мечтана цел не гарантира задължително щастие.

По това време ученият е в японската столица, където е поканен да изнесе няколко лекции. Когато в хотела му го посещава куриер, се оказва, че Айнщайн няма никакви пари, които да остави като бакшиш. Вместо това му пише бележка и се подписва на хотелска бланка, с едно изречение на немски:

„Спокойният и скромен живот ще донесе повече щастие, отколкото преследването на успех и постоянното безпокойство, което идва с него“.

Втората бележка, писана по същото време, гласи просто:

„Където има воля, има начин“.

И двата листа са продадени значително по-скъпо от очакваното. Първата бележка – за 1,32 милиона долара, втората – за 240 хиляди. Продавачът, решил да се раздели с тях, е племенник на куриера, срещнал Айнщайн.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg