Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„φ1.618“ селектиран в програмите на фестивали в САЩ и Канада

Филмът на Теодор Ушев е номиниран за квебекската награда „Gilles-Carle“

Кадър от „φ1.618“ - „φ1.618“ селектиран в програмите на фестивали в САЩ и Канада

Кадър от „φ1.618“

Научно-фантастичният „φ1.618“, дебютът на Теодор Ушев в пълнометражното игрално кино, се радва на фестивална популярност в Северна Америка. Филмът е бил селектиран за участие на няколко международни кинофорума и ще се бори за квебекската награда „Gilles-Carle“.

Адаптацията по романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров е номинирана за „Gilles-Carle“ за най-добър дебютен или втори игрален филм. Учредено в памет на един от най-смелите режисьори на Квебек Жил Карл, отличието се присъжда всяка година от 2010 г. насам и е придружено от премия в размер на 10 хил. долара.

Междувременно българо-канадският филм ще бъде представен в програмата на Международния филмов фестивал в Отава, поканен за участие от организаторите заради „невероятното въображение“ на режисьора. „φ1.618“ е селектиран и в конкурсната програма на фестивала „Rendez-vous Québec Cinéma“. Целта на този кинофорум, създаден през 1982 г., е да популяризира киното на Квебек и неговите създатели, да подкрепя културата на региона и да стимулира индустрията му.

Филмът на Ушев попадна и в официалната селекция на фестивалаPhoenix Film Festival-Sci Fi and Horror“. Мисията на филмовата фондация „Феникс“, която стои зад фестивала, е да подкрепя развитието на независимото кино в Аризона и неговите образователни възможности. Фестивалният маратон продължава с включване в официалната селекция на Международния филмов фестивал в Спокан и в програмата на „Boston Sci-Fi Festival“, най-големия независим жанров филмов фестивал в САЩ.

Междувременно „φ1.618“ бе селектиран и в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал (Festival du nouveau cinéma 2022) с номинация за т.нар. „New Alchemist Award“. На този форум са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

Действието в „φ1.618“ се развива в далечното бъдеще, след избухването на биоклетъчна революция, с която човечеството отключва безсмъртието. Група вечно млади биотитани се подготвя да изостави завинаги родната планета и тъй като от гледна точка на вечността женският пол се оказва ненужен, той бива архивиран – в Космоса ще бъде отнесена само една приказно красива мостра на жена, потънала във вечен сън. Главните герои Гаргара (Мартина Апостолова) и Криптон (Деян Донков) се опитват да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Заедно те преминават през различни приключения в надпревара с времето и в битка между любовта и злото, човечността и безскрупулността.

След предпремиерната прожекция на филма в рамките на „Синелибри 2022“, световната му премиера се състоя в програмата на „Black Night Film Festival“ в Талин, Естония, eдин от най-престижните кинофоруми в нашия регион.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС