Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

1 млн. лв. държавна гаранция за съкровищата ни в Лувъра

Парите ще бъдат използвани за реставриране на предметите, ако бъдат повредени

Главата на тракийския владетел Севт Трети, открита от археолога д-р Героги Китов в могилата Голямата Косматка, ще бъде сред акцентите в изложбата в Лувъра.  - 1 млн. лв. държавна гаранция за съкровищата ни в Лувъра

Главата на тракийския владетел Севт Трети, открита от археолога д-р Героги Китов в могилата Голямата Косматка, ще бъде сред акцентите в изложбата в Лувъра.

Един милион лева държавна гаранция гласува на заседанието си днес правителството за изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“в Лувъра. Експозицията ще бъде открита в Париж на 15 април тази година и ще може да бъде разглеждана три месеца. 

Във Франция ще бъдат показани съкровища от фондовете на 17 български музея – Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей при БАН, регионалните музеи в Пловдив, Враца, Варна, Бургас, Русе, Шумен, Хасково, Ловеч, музея „Старинен Несебър“, Музейния център в Созопол, Археологическия музей в Септември и историческите музеи в Исперих, Стрелча и Карнобат.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, казват от Министерския съвет. От Министерството на културата поясниха пред „Площад Славейков“, че парите ще бъдат блокирани три месеца, тоест до завръщането на експонатите у нас след изложбата в Лувъра. Сумата ще бъде използвана за реставрация и консервация на предметите, ако бъдат повредени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg