СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

10 дни до завършването на морето от макове в Лондон

Английската кралица Елизабет Втора разгледа инсталацията в средата на октомври. - 10 дни до завършването на морето от макове в Лондон

Английската кралица Елизабет Втора разгледа инсталацията в средата на октомври.

Десет дни остават до завършването на най-голямата инсталация, правена някога в Англия – превръщането на цялата територия около Лондон Тауър в море от макове. Аленото цвете е символ на загиналите британски войници в Първата световна война. 

За да успеят да приключат творбата, авторите помолиха хората да не прииждат известно време в района, тъй като заради тълпите не може да бъде завършена. Организаторите препоръчват зрителите да отложат разходките си до Тауър за следващия уикенд. Въпреки предупрежденията, народът около Кулата става все повече. От управата на музея се принудиха да назначат още служители. А общината в Лондон затвори спирката на метрото „Тауър Хил“.

Концептуалното произведение е създадено от художника Пол Къминс. От началото на мемориалното произведение към него непрекъснато бяха добавяни макове. Последното цвете ще бъде забодено на датата, когато е бил обявен краят на войната – 11 ноември. Броят на керамичните макове ще бъде 888 246, колкото са и жертвите, паднали във войната.

Приходите от посетителите, които вече възлизат на 11,2 млн. паунда ще бъдат дарени на различни благотворителни организации, между които Британския кралски легион и „Помощ за героите“.

Инсталацията не е приемана еднозначно. Пред в. „Гардиън“ арт критикът Джонатан Джоунс заяви, че мемориалът е „празен спектакъл“.

poppies

poppies-4-a

poppies-3-a

poppies-2-a

poppies-3 (1)-a

poppies-1-v3-a

poppies-1-a

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90