10 факта за графитите, форма на изкуство от Каменната ера

Стените говорят - от древните коментари по пирамидите, през мръсните надписи в Помпей до Сивия призрак, който обикаля с бояджийски валяк и заличава рисунките на Банкси

Графит на столичната ул. „Уилям Гладстон“. Снимка: Емил Л. Георгиев - 10 факта за графитите, форма на изкуство от Каменната ера

Графит на столичната ул. „Уилям Гладстон“. Снимка: Емил Л. Георгиев

Като всяко изкуство, и това на графитите си има своите куриози. Всъщност най-интересният от тях е, че „драскането“ на различни послания по стените на обществени сгради съвсем спокойно може да се причисли към праисторическите форми на изкуство. Хората винаги са имали необходимост да се изразяват публично, независимо или често въпреки съществуващите забрани, вярвания или обществени рестрикции. След „пра-графитите“ днес артистите на улицата могат да се похвалят с невероятни истории, свързани с процеса на работата им, готовите творби или публиката, която ги интерпретира по свой начин.

Предлагаме ви десет любопитни факта от историята на графити арта, които ще ви докажат, че въздействието на този вид изкуство често излиза далеч извън собствените му рамки.

1. След като разкриват руините на Помпей, учените попадат на различни надписи по стените на сградите от онова време. Един от тях гласи:

„Хей, вие, момичета. Моят пенис ви напусна. Сбогом, чудна женственост!“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

2. През октомври 2011 г. немският графити артист MEGX изрисува в град Вупертал, Германия, бетонен мост с площ от 250 квадратни метра, като го превръща в гигантска лего конструкция.

3. По стените на египетските пирамиди могат да се прочетат графити, оставени от римляните. Някои от тях наподобяват съвременните бележки, писани от туристи в книги за впечатления или онлайн коментари като „Нищо не ми хареса, освен саркофагът“ и „Не мога да чета йероглифи“.

4. Огромните черни блокове от известния мемориал на Холокоста в Берлин са покрити със специални химикали срещу графити. По ирония на съдбата те са създадени от същата компания, която произвеждала Zyklon B – газа, използван в камерите за екзекуция в концентрационните лагери.

5. През Втората световна война американската попкултура създава известния графит „Kilroy was here“. Той бързо се разпространява из стените на различни сгради в Европа, което кара Хитлер да смята, че Килрой е реален човек и шпионин. Убеден в същото, Сталин дори нарежда да се проведе разследване и операция по разкриването му.

6. Банкси е най-коментираният и световноизвестен съвременен графити артист. В Ню Орлиънс обаче той има враг, отново с неизяснена самоличност, който е напът да стане също толкова популярен. Познатият като Сивият призрак (The Gray Ghost) анти-графити активист обикаля мистично града с бояджийско мече в ръка и покрива графитите на Банкси и други улични художници със сива боя.

7. През 2011 г. в колежа на град Пхенян, Северна Корея, се появява надписът: „Пак Чон Хий (президент на Южна Корея от 1962 до 1963 г. – бел. авт.) и Ким Джонг II (лидер на Северна Корея до смъртта си през 2011 г.) са диктатори, Пак Чон Хий е диктатор, който разви икономиката на страната си, Ким Джонг Втори е диктатор, който остави хората да мрат от глад“. След като графитът е открит, целият град е под пълна блокада за три дни.

8. През 1992-а група ентусиазирани младежи решават да почистят от графити пещерата Брюникел в югозападна Франция. Мисията им завършва обаче с… частичното унищожаване на пещерна рисунка на бизон отпреди 15 000 години.

9. За да промотира сингъла си „Hey Jude“, Пол Маккартни изписва името му на прозореца на известен британски бутик. Случайно минаващ покрай магазина евреин по погрешка го приема за антисемитски графит (на немски „Jude“ означава „евреин“) и… счупва прозореца.

10. През 2005 г. все още начинаещият Фейсбук наема младия графити артист Дейвид Чой да изрисува вътрешните стени на новото офисно пространство на младата тогава фирма. Вместо да вземе чек за няколко хиляди долара, Чой приема хонорарът му да се изразява в дялове от компанията. През 2012 г. дяловете на Дейвид във Фейсбук се равняват на сумата от 200 милиона долара.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3