Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

10 февруари: Учредено първото Народно събрание, родена Татяна Лолова

Честит рожден ден на Татяна Лолова! Снимка: Емил Георгиев - 10 февруари: Учредено първото Народно събрание, родена Татяна Лолова

Честит рожден ден на Татяна Лолова! Снимка: Емил Георгиев

На тази дата:

1258 г. Багдад е превзет от монголите. С това приключва историята на Абасидския халифат.

1306 г. Започва шотландската война за независимост от Англия. Робърт Брус повежда планинските кланове и ще се превърне в национален герой.

1763 г. Франция отстъпва Квебек на Великобритания. До днес Квебек е френскоезична провинция.

1840 г. Британската кралица Виктория се омъжва за белгийския принц Албер Сакскобургготски. Викторианската епоха наближава апогея си, а принц Албърт се превръща в образец на викториански джентълмен.

1861 г. В началото на американската Гражданска война Джеферсън Дейвис научава чрез телеграфа, че е избран за президент на Конфедеративните (Южните) щати. А Скарлет О’ Хара не беше красива…

1879 г. Открито е българското Учредително събрание, което през април ще приеме либералната Търновска конституция. „Всякой роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става щом стъпи на българска територия…“

1920 г. Полският генерал Юзеф Халер де Халенберг осъществява символичната церемония по венчаване на Полша с Балтийско море (по венециански образец). Полша е изгубила крайбрежието си при подялбата на полските територии от 1793 г. и сега го възстановява. През Втората световна война генерал Халер служи под командването на генерал Шикорски в изгнание.

1940 г. СССР, все още в добри отношения с Третия Райх по силата на пакта Рибентроп-Молотов, започва масови депортации на поляци от своята окупационна зона в Сибир. Четири месеца по-рано Германия и съветска Русия приятелски са си поделили Полша.

1990 г. Горбачов заявява, че обединението на Германия е в ръцете на самите германци. Берлинската стена вече е съборена.

Рожден ден празнуват:

1890 г. Руският писател и поет Борис Пастернак, автор на романа „Доктор Живаго“.

1898 г. Бертолд Брехт, немски драматург и поет. Може би най-хуманният левичар в европейската литература.

1934 г. Самата Татяна Лолова, една от най-обичаните български актриси. Честит рожден ден!

1987 г. Поли Генова, която нареди България на четвърто място на конкурса „Евровизия“ през 2016 г.

Починали:

1126: Гийом IX дьо Поатие, херцог на Аквитания, един от най-значимите трубадури в средновековната романска литература и прадядо на повечето големи исторически личности от Англия и Франция в следващия ХІІІ в. За разлика от повечето трубадури, възпяващи идеална и непостижима любов, херцог Гийом се забавлява, пишейки „Песен за моята дрямка“ и „Песен за нищо“.

1755: Шарл-Луи дьо Секондат, барон дьо Монтескьо. Монтескьо е чудесен писател, но преди всичко е теоретик на правото, предложил реформи, които може би са имали потенциала да спасят френската монархия и да спестят на Европа смутовете на Френската революция. Трактатът му „Духът на законите“ е една от любимите книги на съвременния консерватизъм.

1837: Сто и осемдесет години от смъртта на романтичния руски поет Александър Пушкин, автор на романа в стихове „Евгений Онегин“. Три дни по-рано Пушкин е участвал в дуел и е бил тежко ранен.

1918: Абдул Хамид II или „Канлъ“, Кървавият султан. Този класически деспот отменя наложената му от офицерството конституция и дава достатъчно поводи на Европа да одобри руската война срещу Османската империя от 1877-78 г., приключила с Освобождението на България.

1932: Едгар Уолъс, автор на „Кинг Конг“. Голям ексцентрик и невероятно плодовит писател, той умира няколко месеца преди първата екранизация на историята за гигантската горила.

2005: Артър Милър, американски драматург, автор на пиесата „Смъртта на търговския пътник“. Тазгодишната екранизация по пиесата му, наречена „Търговски пътник“, беше номинирана за „Оскар“, но иранският режисьор Асгар Фахради и актрисата Таранех Алидости бяха спрени от присъствие на церемонията по награждаването заради новия противоречив указ на американските власти.

2004: Шърли Темпъл, американска актриса и една от иконите на стария Холивуд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg